Mjölkko vilar på bete i Hälsingland.

Så kan idisslare vara en hållbar del i framtidens matproduktion

Forskning

Djurhållningens roll i en mer hållbar livsmedelsförsörjning är ofta uppe för debatt och åsikterna är ibland väldigt polariserade. I en ny doktorsavhandling från SLU diskuteras djurens roll i hållbara livsmedelssystem ur flera olika perspektiv.

Två lantbrukare diskuterar i svenskt sommarlandskap.

Miljö och hållbarhet i senaste Husdjur

Nyheter

Mjölkgårdarna har stora möjligheter att kraftig sänka sina utsläpp av växthusgaser, samtidigt som det gynnar såväl ekonomi och djurvälfärd. I senaste numret av Husdjur beskriver vi vad som krävs för att nå målen.

Stor skillnad i nödslakt i Norden

Forskning

Regleringen av nödslakt i Norden utgår från EU:s lagstiftning, men trots liknande regelverk skiljer sig användandet av nödslakt mellan de nordiska länderna.

Bättre ekonomi behöver inte fresta på miljön

Forskning

Många mjölkgårdar kan växa ekonomiskt, utan att miljöpåverkan ökar. I en studie hittades flera gårdar som kan tjäna som inspiration för andra.

Roligt att vara bonde och fint att vara ko!

Spaning

1938 ansågs det bra att mjölken var tidskrävande eftersom den skapade jobb på landsbygden. Hur synen på mjölknäringen kommer att bli i framtiden är det ingen som vet, skriver forskaren Carin Martiin i en spaning för Husdjur

Ta med det goda från pandemin till framtiden

Spaning

Den dialog mellan kock och bonde som har utvecklats de senaste åren har också utmanats och förstärkts. Vi har fått större förståelse för varandras arbete och situation. Det skriver krögaren Fredrik Eriksson i en spaning för Husdjur.

Betesmark viktig resurs för att binda kol

Hållbarhet

Rätt skötta gräsmarker kan binda så mycket kol att de kompenserar för kornas utsläpp av växthusgaser och kanske mer därtill.
Läs tredje delen i Husdjurs populära serie om kon och klimatet.