Effekt av rödalger avtar med tiden

Forskning

Svenska mjölkkor som utfodrades med rödalger fick först en minskad metanproduktion. Men efter en tid avtog effekten.

Gul havsvik ger grön vinst

Hållbarhet

Bröderna Jonsson på Ogestad egendom och Hyllela gård säkrar foder för sina 4 500 djur genom bevattning av 300 hektar åkermark. Men egentligen är det Dynestadviken i Östersjön som är den stora vinnaren.

Häftigt följa gårdars miljöarbete

Husdjur 75 år

Husdjur har under året fyllt 75 år. I varsin artikel delar redaktionens medarbetare med sig av ett eget minne från sitt arbete. Först ut är chefredaktör Linda Grimstedt.

En grundkurs i fotosyntes

Spaning

Efter mellanstadiet faller fotosyntesen i glömska för många – men inte för en bonde. Arne Lindström reflekterar över behovet av en repetitionskurs i en av de grundläggande förutsättningarna för livet på jorden.

Mjölken har en given plats i ett hållbart livsmedelssystem!

Spaning

Antalet mjölkgårdar minskar i Sverige i snabb takt och det får konsekvenser för livsmedelsförsörjningen och vår levande landsbygd. För att motverka utvecklingen behövs flera insatser, bland annat forskning. Det skriver Margareta Emanuelson, SLU, i sin spaning.

Mjölkko vilar på bete i Hälsingland.

Så kan idisslare vara en hållbar del i framtidens matproduktion

Forskning

Djurhållningens roll i en mer hållbar livsmedelsförsörjning är ofta uppe för debatt och åsikterna är ibland väldigt polariserade. I en ny doktorsavhandling från SLU diskuteras djurens roll i hållbara livsmedelssystem ur flera olika perspektiv.

Två lantbrukare diskuterar i svenskt sommarlandskap.

Miljö och hållbarhet i senaste Husdjur

Nyheter

Mjölkgårdarna har stora möjligheter att kraftig sänka sina utsläpp av växthusgaser, samtidigt som det gynnar såväl ekonomi och djurvälfärd. I senaste numret av Husdjur beskriver vi vad som krävs för att nå målen.

Stor skillnad i nödslakt i Norden

Forskning

Regleringen av nödslakt i Norden utgår från EU:s lagstiftning, men trots liknande regelverk skiljer sig användandet av nödslakt mellan de nordiska länderna.

Bättre ekonomi behöver inte fresta på miljön

Forskning

Många mjölkgårdar kan växa ekonomiskt, utan att miljöpåverkan ökar. I en studie hittades flera gårdar som kan tjäna som inspiration för andra.

Roligt att vara bonde och fint att vara ko!

Spaning

1938 ansågs det bra att mjölken var tidskrävande eftersom den skapade jobb på landsbygden. Hur synen på mjölknäringen kommer att bli i framtiden är det ingen som vet, skriver forskaren Carin Martiin i en spaning för Husdjur