Kronprinsessan prisade mjölkbönder: ”Tack för ert hängivna arbete”

I 23 år har 23 mjölkföretag levererat mjölk av högsta kvalitet. För den prestationen fick de i dag ta emot guldmedalj av kronprinsessan Victoria.

Text, Foto Camilla Olsson

Från farfars far till nutid. Sedan 1958 har LRF Mjölks guldmedaljer för leverans av prickfri mjölk delats ut av representanter för kungahuset. I år var det kronprinsessan Victorias tur och i sitt tal tackade hon för det viktiga arbete som mjölkföretagare gör varje dag. Hon lyfte också vikten av självförsörjning när det gäller mjölkproduktion.

– Mjölkproduktionen spelar även i vår tid en viktig roll i livsmedelsberedskapen, både som näringskälla och för självförsörjning och oberoende i händelse av kris.

LÄS MER: Guldmedaljer till 23 svenska gårdar

Hängivet arbete

Hon visade också förståelse för det hårda arbete som ligger bakom att varje dag producera mjölk av högsta kvalitet.

– Tack för det hängivna arbete ni gör och era insatser för Sverige.

Temat beredskap och självförsörjning återkom även Palle Borgström, LRF:s förbundsordförande, till. I en tid då länder har stora utmaningar med klimatförändringar och andra nationer diskuterar hur de kan minska sin produktion, tryckte han på att Sverige behöver producera mer.

LÄS MER: Humlefarm får guldmedalj för sin mjölk

Fredstid och kristid

– Det finns många skäl att öka den svenska mjölkproduktionen. Vi vet att det vi inte producerar i fredstid kommer vi inte heller att producera i kristid, det är ett gott skäl till att öka produktionen i Sverige.

Oskar och Sven Karlsson i mörk kostym samt Gun Karlsson i vit kavaj och mörkblå klänning tar emot en orange statyett av kronprinsessan Victoria.
Oskar, Sven och Gun Karlsson fick ta emot utmärkelsen för Årets Mjölkföretagare av kronprinsessan Viktoria.

Ost med potential

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) var årets högtidstalare och i sitt tal tog han upp värdet av mjölken, från näringsämnen till att lantbruket är en del av lösningen på klimatförändringarna. Han sa också att konsumenterna har blivit bra på att köpa svenskt kött. Nu är det dags att de börjar konsumera svensk ost.

– Ska svensk mjölkproduktion stärkas går det inte att komma runt osten. Det är här jag tror att det finns en stor potential för er bransch i framtiden.