Arlas vd i Sverige Cecilia Kocken och en mjölkbil.

Arlas vd: Kor är kloka och häftiga djur

Nyheter

Från mjölkbilen till toppen av butikskedjan. Arlas vd i Sverige, Cecilia Kocken, har under sitt första halvår på jobbet lagt tid på att lära känna verksamheten.

Kunder handlar över disk i en gårdsbutik. Ett sätt att skapa hållbarhet i lantbruket.

Närhet till kunden skapar hållbarhet i lantbruket

Forskning

Många utmaningar kopplade till hållbarhet i lantbruket bottnar i befintliga produktions- och konsumtionsmönster. En doktorsavhandling vid SLU undersökte vad som får gårdar att ställa om till hållbara affärsmodeller och vad som ska till för att fler ska lyckas med det samma.

Margareta Emanuelson på foderbord. Arrangör av mjölkveckan.

Snart dags för mjölkveckan

Företag
Under andra halvan av oktober arrangerar Sveriges lantbruksuniversitet mjölkveckan.
Solmjölk på Öland

Solmjölk visar vardagen på mjölkgården

Företag

Instagramkontot Solmjölk beskriver vardagen på en öländsk mjölkgård. Maja Ekströmer och Ellinor Johansson startade kontot som i dag har över 4000 följare.

Bondevännerna gör livet till en fest

Företag
Det började som en studiecirkel och fortsatte som en 30-årig kompisgrupp. I trakterna runt Gislaved i Småland samlas mjölkbönder från sex gårdar regelbundet för att umgås och stötta varandra.
Årets spjutspetsföretag Lövåsa gård

Årets spjutspetsföretag är Lövåsa gård

Porträtt

För första gången på flera år är en mjölkgård utsedd till Årets spjutspetsföretag. På Lövåsa gård pågår ett spännande generationsskifte som är en av anledningarna till utmärkelsen.

Vatten till korna

Vikten av vatten i Husdjur 6-7

Nyheter

Tillgång till vatten är grundläggande för såväl växtodlingen som mjölkkor på stall och bete. I det senaste numret av Husdjur berättar öländska bönder hur de säkrat vatten till djuren. Vi belyser också hur gårdar får ut bäst effekt av sin bevattning och tittar närmare på kalkylen för att investera i en bevattningsanläggning.

Kor lever längre på gårdar som nyligen har investerat.

Kor lever längre på gårdar som investerar

Forskning

En svensk mjölkko slås ut efter att ha mjölkat i genomsnitt två och en halv laktation. Beslut som leder till att kor lever längre är mer komplexa än många tror. En ny forskningsstudie visar att mjölkkornas ålder bestäms av andra faktorer än av deras hälsa och fruktsamhet.

Salta pinnar är ett dåligt sätt att försvara livsmedelsproduktionen.

Salta pinnar är ett dåligt försvar mot matbrist

Spaning
Det behövs fler morötter och färre salta pinnar om det ska vara lönsamt för bonden att både göra gott för miljön och förse Sveriges befolkning med mat. Det skriver Mikael Olofsson, ekologisk mjölkbonde i Västerbotten.
Livsmedelsstrategin ska uppdateras.

”Någon ska producera mat i framtiden också”

Spaning

Livsmedelsstrategin ska uppdateras. Men det finns ingen kunskap om varför produktionen minskar. Då är det svårt att komma med bra förslag, skriver LRF-ungdomens ordförande Elisabeth Hidén i sin spaning för Husdjur.