Takraset på Ängesbäcken inträffade i slutet av februari. Här ses korna i delen utan tak.

Stor hjälpinsats när taket rasade in

Nyheter

750 kvadratmeter tak rasade i slutet av februari in på Ängesbäckens lantbruk. Tack vare mycket hjälp var mjölkrobotarna i gång 13 timmar senare.

Fruktsamheten är i fokus på Hörnberga gård. Här görs spolningar och embryoinläggningar. På bilden syns Anna Arvidsson.

Fruktsamhet i fokus i årets tredje nummer av husdjur

Nyheter

Fruktsamhet är temat i Husdjurs tredje nummer för året och i det möter vi två gårdar som spolar, lägger in embryon och är donnabesättningar. Vi skriver också om reproduktionssynder som kan stå dig dyrt och om de guldmedaljörer som snart får ta emot pris av kronprinsessan Victoria.

Salltorp är Årets Mjölkföretagare. På bilden syns Gun, Sven och Oskar Karlsson.

Salltorp — vinnare med stor tävlingsinstinkt

Företag

Att tävla skapar motivation och bidrar till lagkänsla och framgång. Fråga ägare och personal på Salltorp. Förra året blev de avelsmästare – i år Årets Mjölkföretagare.

Mjölk och kött – en vinnande kombination

Annons
Inget lämnas åt slumpen i avelsarbetet på Skottorp Säteri AB. Enligt delägare Lars-Inge Gunnarsson finns det många fördelar för mjölkbönder att också ha köttproduktion på gården.
Ett fullt juver som läcker mjölk.

Allt större storleksskillnad mellan mjölkgårdar

Företag

Mjölkinvägningen ökar, men både antalet mjölkgårdar och mjölkkor minskar. Det visar Jordbruksverkets helårsstatistik för 2023. Mjölkgårdarna är nu färre än 2 600.

Ett gårdsråd behöver dokumenteras. Här är en arkivbild som visar ett anteckningsblock från en gård.

Gårdsråd — här är bästa tipsen från experterna

Företag

Ett gårdsråd ska vara företagets bollplank och kan driva utvecklingen framåt. Här är experternas bästa tips för att starta gårdsråd — och för dig som redan har ett.

Att skapa en dödslista kan bidra till bättre effektivitet på gården, enligt Paulina Lingers.

Så kan dödslistan lyfta produktionen

Nyheter

Gör en dödslista över korna, skriv ner deras berättelse och involvera alla på gården i det arbetet. Då kan produktionen lyfta ytterligare. Det säger Paulina Lingers, veterinär och rådgivare på Växa.

Twan och Clauda Gloudemans klädda i mörka arbetkläder går längs foderbordet i ett ljust stall med fristående stålstomme. Till vänster svartvita kor som äter ensilage.

Starka mjölkföretag i årets första Husdjur

Nyheter

Företagandet står i fokus i årets första nummer av Husdjur. Tre starka mjölkföretag berättar om sitt arbete med gårdsråd, gemensamt aktiebolag och som ung och nystartad. Vi skriver också om mjölkgårdens regelbörda, samt besöker familjen som bedriver modern mjölkproduktion i ett statligt byggnadsminne.

Beatrice Ramnerö bredvid en bild av ett norrländska landskap med ängar och fjäll.

Sätter ljuset på mjölken i norr

Nyheter

I morgon inleds Växadagarna i Umeå. Moderator Beatrice Ramnerö vill passa på att rikta uppmärksamheten mot mjölken i norr.

Bildmontage av ett kostall med kod över hela bilden samt en rund illustration av en misstänkt hacker med en laptop.

Så kan du skydda mjölkgården mot en cyberattack

Teknik

Dålig it-säkerhet kan bli ett nytt hot mot svenska lantbrukare och den senaste tidens hackerattacker har aktualiserat frågan. Det finns en del att tänka på för att skydda mjölkgården.

Amanda Säll med armarna i kors i kohagen med betande kor i bakgrunden.

Pristagaren älskar att arbeta med mjölkkor

Årets ungdomsdiplom

En vetgirig djurskötare som snabbt fått mycket förtroende av sin arbetsgivare och som älskar att arbeta med mjölkkor. Det är Amanda Säll, 24, från Hedemora. I höst planerar hon att åka till Elmia och lära sig ännu mer.