Sökes: Mjölktankar till Ukraina

Nyheter

Det råder brist på mjölkningsutrustning till överkomligt pris i Ukraina. Svenske Johan Gillgren har engagerat sig i att köpa in begagnade mjölktankar och exportera dem till det krigsdrabbade landet.

Tv-serien Yellowstone berättar om utmaningarna att producera mat. Här ses en angus-besättning på bete.

Yellowstone sätter lantbruket på streaming-kartan

Spaning

Populärkulturen kan göra mycket för lantbruket. När en stor Hollywoodproduktion som Yellowstone förklarar utmaningarna med att producera mat kan förändringar ske. Om inte annat kan det skapa förståelse.

It-attacker drabbar även mjölkföretag. Här ses en mjölkgård som fick sitt styrsystem hackat.

Så gäller försäkringen vid ett cyberangrepp

Nyheter

Med noggranna rutiner för backup, virusskydd och starka lösenord kan lantbrukare skydda sig mot olika it-attacker. Räcker inte det finns försäkringar som kan mildra skadorna.

Baletite och SilotitePro minskar ensilageförlusterna

Annons

Cyberangreppet mot Norrmejerier kommer att innebära ett tungt ekonomiskt bakslag för föreningen. Vd Gerhard Bley ser även händelsen som ett angrepp på svensk livsmedelsförsörjning.

En mjölkbil med släp framför silotornen på Umeå mejeri.

Norrmejerier efter cyberangreppet: ”Ett angrepp på Sverige”

Nyheter

Cyberangreppet mot Norrmejerier kommer att innebära ett tungt ekonomiskt bakslag för föreningen. Vd Gerhard Bley ser även händelsen som ett angrepp på svensk livsmedelsförsörjning.

Branschen samlas i ny mjölkdelegation

Nyheter

LRF Mjölkdelegation återuppstår efter sex år. Mejerier, husdjursföreningar och LRF går samman för att skapa en mer enhetlig röst för den svenska mjölkbranschen.

Takraset på Ängesbäcken inträffade i slutet av februari. Här ses korna i delen utan tak.

Stor hjälpinsats när taket rasade in

Nyheter

750 kvadratmeter tak rasade i slutet av februari in på Ängesbäckens lantbruk. Tack vare mycket hjälp var mjölkrobotarna i gång 13 timmar senare.

Fruktsamheten är i fokus på Hörnberga gård. Här görs spolningar och embryoinläggningar. På bilden syns Anna Arvidsson.

Fruktsamhet i fokus i årets tredje nummer av husdjur

Nyheter

Fruktsamhet är temat i Husdjurs tredje nummer för året och i det möter vi två gårdar som spolar, lägger in embryon och är donnabesättningar. Vi skriver också om reproduktionssynder som kan stå dig dyrt och om de guldmedaljörer som snart får ta emot pris av kronprinsessan Victoria.

Salltorp är Årets Mjölkföretagare. På bilden syns Gun, Sven och Oskar Karlsson.

Salltorp — vinnare med stor tävlingsinstinkt

Företag

Att tävla skapar motivation och bidrar till lagkänsla och framgång. Fråga ägare och personal på Salltorp. Förra året blev de avelsmästare – i år Årets Mjölkföretagare.

Ett fullt juver som läcker mjölk.

Allt större storleksskillnad mellan mjölkgårdar

Företag

Mjölkinvägningen ökar, men både antalet mjölkgårdar och mjölkkor minskar. Det visar Jordbruksverkets helårsstatistik för 2023. Mjölkgårdarna är nu färre än 2 600.

Ett gårdsråd behöver dokumenteras. Här är en arkivbild som visar ett anteckningsblock från en gård.

Gårdsråd — här är bästa tipsen från experterna

Företag

Ett gårdsråd ska vara företagets bollplank och kan driva utvecklingen framåt. Här är experternas bästa tips för att starta gårdsråd — och för dig som redan har ett.