Mirakelkalven Isis

Ett halvår efter miraklet ­– så har det gått för Isis

Nyheter

Kalven Isis föddes 47 dagar för tidigt på Hyllela gård i norra Småland. Nu har hon förvandlats från ett svagt nyfött mirakel till en frisk kalv som växer stadigt i ny miljö. ”Hon springer runt med de andra kalvarna”, säger Johanna Wingerstad, driftledare på Hyllela och Ogestad.

Socialt stöd positivt för förstakalvare

Forskning

Perioden runt kalvning innebär en stress för mjölkkor. Särskilt gäller detta förstakalvare som bör visas extra hänsyn, visar en sammanställning av amerikanska forskare.

Isis – en mirakelkalv med livsgnista

Nyheter

47 dagar för tidigt, men med en tydlig livsgnista. Så föddes 7700 Isis i början av juli på Hyllela gård. Nu har hon blivit gårdens mirakelkalv och hundarnas extravalp.

Kalv i box

Minst tio liter i mjölkgiva – om kalven själv får välja

Nyheter
En kalv kan dricka 11-12 liter mjölk redan från fjärde levnadsdygnet. Det har europeiska forskare visat i försök med mjölkraskalvar.

Kalvar och ungdjur i Husdjur 6/7

Nyheter
På Olsbo gård får kalvarna fri tillgång på mjölk. Det har tillsammans med vaccinering och bättre hygienrutiner förbättrat kalvhälsan och sänkt dödligheten. Dessutom träffar vi Årets Vallmästare, familjen Uhlin i Halland.
Dimma Glimma och Triss trillingar kalv

Kvigkalvarna 1, 2 och 3 Karin

Avel
Det blev triss i kvigkalvar när sjättekalvaren 457 Karin kalvade i början av april.

Stegvis avvänjning minskar stress i ko-kalv-system

Forskning

Att låta kalven gå kvar med kon efter födseln kan ge ökad välfärd för ko och kalv genom att de får utföra naturliga och högt motiverade beteenden. Men det är också kopplat till en mer utmanande avvänjning.

Experternas knep räddade svagfödd kalv

Nyheter

Genom att placera en svagfödd kalv på rumpan med både bak- och framben riktade framåt kunde Yvonne och Ulf Magnusson rädda den till livet. Det är ett av flera bra knep för att få igång kalvar som fått en tuff start.

Kalv som dricker ur en hink med napp.

Robusta kalvar skäl till högre mjölkgiva

Forskning

Daglig mjölkgiva till mjölkraskalvar varierar stort mellan gårdar, från 4 till över 10 liter. Vad som påverkar mjölkutfodringsstrategin har blivit undersökt i en svensk intervjustudie.

Två svartvita kalvar i en inhägnad tittar nyfiket upp bredvid en grön napphink.

Högre mjölkgiva ger friskare kalvar

Forskning

Kalvar som får en en högre mjölkgiva med mer än åtta liter mjölk per dygn får en högre tillväxt och leker mer än andra kalvar. Det visar en forskningsgenomgång.