Webbinarium om produktionsbetets konkurrenskraft

I morgon, torsdag den 18 januari arrangerar Eurodairy ett webbinarium om tyska erfarenheter av att satsa på rotationsbete och stripbetning enligt irländsk förebild.

Intensifieringen i mjölkproduktionen i många länder i Europa gör att betesdrift blir allt ovanligare i konventionella mjölkbesättningar. Detta trots att bete anses vara ett billigt foder.

Universitetet i Kiel driver ett projekt kallat ”Eco-efficient pasture-based milk production” på deras försöksgård Lindhof i norra Tyskland. De har tittat på betesbaserad mjölkproduktion för 80 vårkalvande jerseykor som ett alternativ till traditionell mjölkproduktion på stall med holsteinkor. Resultaten visar att rotationsbete med vårkalvande kor kan fungera i ett hållbart system med tyska förutsättningar.

Forskaren Ralf Loges kommer att berätta mer om resultaten vid ett webbinarium i morgon. Och utmaningarna med att tillämpa ett irländskt system med rotationsbete och stripbetning med kortare vegetationsperiod.

Webbinariet arrangeras av Eurodairy och är den 18 januari klockan 19.00-20.00 svensk tid. Här är en länk för att gå in och registrera sig: Webbinarium om bete

På Eurodairys webb finns länkar där det går att se tidigare webbinarier. Senast från december om utfodring av rapskaka till mjölkkor och att minimera lagringsförluster av ensilage: Eurodairy

Ann Christin Olsson

Mjölkkor på bete i Storbritannien