Vall och bete i fokus i årets fjärde nummer av Husdjur

På temat vall och bete möter vi gårdar som spolar diken för en högre skörd, där förberedelserna inför skörden börjar i februari och där betet sker på kornas villkor. Vi skriver också om delad kvävegiva och presenterar finalisterna i Årets Vallmästare.

Text, Foto Camilla Olsson

Tema: Vall och bete

Genom att spola diken kan Jon Stenvall, Stenvallens lantbruk i Kåge i Västerbotten, utnyttja all vallareal effektivt vilket ger en högre skörd. Mattias Bertilsson, Alböke gård på norra Öland, förbereder sig för vallskörden redan i februari och använder N-sensor och bevattning när det är dags. Hos Kristin Yderfors, Skärvinge gård i Östergötland, betar korna på sina egna villkor och känner inte till begrepp som ekologiskt eller Sam-ansökan.

I temat tittar vi också närmare på delad kvävegiva och val av ensileringsmedel. Vi går också igenom resultat från ett nytt halländskt vallförsök som har undersökt vad som lönar sig bäst: Fyr-eller femskördesystem.

Vässa likviditeten för årets utmaningar

Ett företag kan ha ett bra resultat men en låg kassalikviditet. För att undgå problem är det bra att prioritera en ekonomisk buffert. Erland Hedin, företagsrådgivare på Växa, ger tips på hur du kan tänka kring likviditeten.

Vem blir Årets Vallmästare?

Det är dags att göra upp om den åtråvärda titeln Årets Vallmästare. Nu presenterar Husdjur de tre gårdarna som är finalister. Vinnaren presenteras i slutet av maj.

Marianne Schönning står upp för ekomjölken

Marianne Schönning har länge jobbat för ekologiskt lantbruk och är inte rädd att sticka ut hakan i debatten. Nu har hon utsetts till Ekoböndernas Ekobonde och delar med sig av vad hon tycker behövs för att stärka ekologiskt lantbruk och hur hon tycker att Arla behöver förändras.

Hurra för årets guldmedaljörer!

I 23 år har 23 mjölkföretag levererat mjölk av högsta kvalitet. För den prestationen fick de nyligen ta emot guldmedalj av kronprinsessan Victoria på Kungliga slottet i Stockholm.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)