Årets mjölkbönder finns på Womtorp

Christina och Ulf Winblad på Womtorps gård utanför Eskilstuna får utmärkelsen Årets Mjölkbonde. God djurhälsa och en förmåga att ta vara på gårdens resurser ligger bakom priset.

I samband med Växadagarna i Jönköping blev det i dag klart att utmärkelsen Årets Mjölkbonde 2019 går till Christina och Ulf Winblad på Womtorps gård utanför Eskilstuna. Gården har 320 kor och mjölkar cirka 11 800 kilo ECM.

– Jag hoppas att alla som jobbar här känner att det inte bara är vår grej, säger Christina Winblad när Husdjur träffar henne och maken Ulf på gården någon vecka innan offentliggörandet.

– Jag tycker att det snarare är Årets mjölkföretag. Utan de omkring oss – medarbetare, rådgivare, bank och veterinär – skulle inte det här funka, säger Ulf Winblad.

I en lång intervju med Husdjur, som publiceras i nummer 2 den 27 februari, berättar de båda om hur de två gånger har valt att satsa på mjölken. Den första när de tog över företaget på 90-talet och den andra när hela ladugården brann ner 2005.

– Man ska välja att bli mjölkproducent, inte bara vara det av hävd och vana, menar Christina Winblad.

På gården finns också – trots brist på areal – en omfattande växtodling samt entreprenadverksamhet. Christina och Ulf Winblad drivs av en vilja att ständigt tävla mot sig själva och slå sina egna resultat. Till sin hjälp har de 10 anställda, ett flertal rådgivare, en besättningsveterinär samt ett gårdsråd.

Hög lyhördhet och en stark vilja att låta sig inspireras av rådgivare och kollegor har tillsammans med genomtänkta arbetsrutiner bidragit till det framgångsrika läget idag. Utvecklingsresan har trots nya utmaningar aldrig avstannat och detta har möjliggjorts med stöd av ett närmast unikt ledningsarbete på alla nivåer som även innefattar full delaktighet för hela personalstyrkan.” står det bland annat i juryns motivering.

Årets Mjölkbonde utses av en oberoende jury bestående av personer med olika kompetenser kring mjölkföretagande. Juryn arbetar på uppdrag av Växa Sverige och LRF Konsult. Priset kommer att delas ut i samband med den årliga Guldmedaljutdelningen i Stockholm den 8 april.

Läs tidigare artiklar om Womtorp i vår e-tidning. Klicka här.

Text och foto: Linda Grimstedt