2618 Frökens debut som skådis

När Womtorps egen Fröken debuterade som skådespelare var hon cool som en filbunke, trots blixtar, strålkastare och tonvis med regnvatten.

Text, Foto Lisbeth Karlsson

PÅ GÅRDEN WOMTORP strax utanför Eskilstuna håller brunsten på att klinga ut för 15 månader gamla kvigan 2618 Fröken. Hon har precis blivit seminerad och är fortfarande lite ”stissig” när Ulf Winblad leder ut henne från stallet. Annars är det just för sitt lugna, coola sätt som 2618 Fröken gjort sig ett namn.

– Hon är med i en av Arlas kommande reklamfilmer om Arlagården, berättar Christina Winblad.

Filminspelningen varade under två sommarnätter. Såväl kviga som husse och matte fick jobba hårt nätterna igenom. 2618 Fröken hade ett manus att arbeta efter, men Ulf berättar att det inte alltid var så lätt att till exempel få henne att gå åt ena hållet i hagen när de andra kvigorna gick åt motsatt håll. Lösningen på det heter som alltid kraftfoder.

– Hon fick äta massor med kraftfoder, säger Ulf och skrattar.

Ljusutrustning som fyllde en hel lastbil användes för att simulera månljus och mängder med blixtar, rökmaskiner och frömjöl användes för att skapa en dimmig och trolsk miljö i hagen. Värst var kanske när många ton vatten vräktes ut över djur och människor för att simulera ett regnoväder.

BÅDE ULF OCH CHRISTINA var med och styrde upp 2618 Frökens skådespelarinsatser, något som pågick ända fram till morgonmjölkningen. Men 2618 Fröken fann sig bra i allt detta nattarbete. Hon var lite motsträvig i början kanske, men till slut insåg även hon att det var lika bra att låta norrmännen (som ledde inspelningen) hållas.

Efter Husdjurs fotografering har Fröken bråttom in i ladugården för att kunna ta det lugnt med kompisarna. Att vara skådespelare kanske inte var något att stå efter för 2618 Fröken.

LÄS MER

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.

2618 Fröken

Född 2019-05-12 F. VR Viktor, M. 1448 Fröken, MF. VR Uno NTM +16.