Utdelningen av guldmedaljerna hölls traditionsenligt i Svenska Läkaresällskapets lokaler i centrala Stockholm. LRF:s ordförande Palle Borgström inledde utdelningen med ett tal till pristagarna.
– Det krävs ett enormt arbete för att producera mjölk av högsta kvalitet i 23 år, sa han.
Guldmedaljen har delats ut sedan 1958, då av kung Gustaf VI Adolf. Sedan dess har en medlem av kungafamiljen alltid närvarat vid utdelningen.
– En tradition vi mjölkbönder är otroligt stolta och tacksamma för, sa Palle Borgström som också talade om det höga förtroende som branschen känner att den har just nu från konsumenter och samhälle.
Två av dem som fick ta emot en guldmedalj – den här gången ur prins Carl Philips hand – var Lars Eriksson och Ewa Mellin från Högby gård utanför Uppsala.
Efter 29 år som mjölkbönder fick de nu sin guldmedalj.
– Det är väl det finaste man kan få i uppskattning, säger Lars Eriksson som är tredje generationen att arrendera gården av Uppsala Akademiförvaltning.
I samlingen finns också priser för hans favoritko, 554 Rut. Hon blev som förstakalvare prisad för bästa exteriör i Uppland, fick diplom som 100-tonnare 2015 och har även fått plakett från SRB-föreningen för hållbar ko, det vill säga att under sin livstid ha producerat mer än 8400 kilo fett och protein. Hon har under åren fått 12 kalvar.
– Efter Ewa och min mor är hon väl den ”kvinna” som ligger mig närmst om hjärtat, säger Lars Eriksson.
Listan över alla pristagare hittar du här.
Under prisceremonin delades också priset för Årets mjölkbonde ut till Christina och Ulf Winblad som driver Womtorps gård utanför Eskilstuna. Mer om dem läser du via den här länken.
Prisutdelningen avslutades med ett tal av Jens Mattsson, generaldirektör för Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Även han prisade det arbete som svenska mjölkbönder gör och talade om det hårda samarbete mellan lantbrukare, myndigheter och regering som 1958 ledde fram till att tuberkulosen utrotades bland svenska nötkreatur och som i dag har gett svenskt lantbruk ett djurhälsoläge i världsklass.
– Sträck på er. Det är sensationellt att redan på 50-talet lyckas utrota tuberkulosen i Sverige. Det här hade vi aldrig kunnat göra, bara vi myndigheter, sa han. Festligheterna för medaljbönderna fortsatte under dagen med en sightseeing runt Stockholm samt festmiddag.
Ett längre reportage om Lars Eriksson och Ewa Mellin på Högby gård läser du i Husdjur nummer fyra som kommer ut den 24 april.
Text: Linda Grimstedt