Brandsäkra stall i Husdjur 10

Husdjur nummer 10 har tema inomgårds. Vi besöker bland annat Vreta utbildningscentrum som storsatsade på brandskyddet efter den förödande branden förra året.

Tema: Inomgårds

En ladugårdsbrand kan få förödande konsekvenser. Efter att kostallet på Vreta utbildningscenter brann ner har driftledare Jan Wretemark varit med om att bygga upp en ny ladugård med ett brandskydd i toppklass. I temat berättar vi också om vikten av att kalibrera mjölknings- och fodermaskiner, samt hur det går att skydda sig mot foderolyckor orsakade av trasig utrustning.

Sverige utan tjurstation

Nästa år planerar Viking genetics att stänga sin tjurstation Örnsro utanför Skara. Vi berättar om orsakerna och vilken betydelse det har för det svenska avelsarbetet i framtiden.

Snittkon över 11 000 kilo ECM

Årets resultat från Kokontrollen visar åter på ett stort skutt uppåt i avkastning för de svenska mjölkgårdarna. För första gången passerar snittavkastningen 11 000 kilo ECM. Och den högst avkastande besättningen spränger 15 000-kilosgränsen. Vi möter också gänget på Geddeholm som i år toppar listan över de högst avkastande ekologiska gårdarna.

Så mycket kostar kvigorna

Det tar cirka två år innan en kviga börjar betala för sig genom att producera mjölk. Vi har tittat på tre olika kalkyler för att beräkna kostnaden för de dyra tronarvingarna.

Peja Nilsson dejtar i Bonde söker fru

Även i år är en mjölkbonde en av huvudpersonerna i Bonde söker fru. Vi har besökt Peja Nilsson på gården i Halland och pratat om mjölkning, semester och ambitionen att marknadsföra lantbruket på bästa sändningstid.

Kor vi minns: Princess

139 Princess kom som embryo till Böja Stommen. Resultatet blev så lyckat att gården bestämde sig för att byta färg på hela besättningen.

Allt det och mycket mer i Husdjur nummer 10, med utgivningsdag 20 oktober 2021.

Tidningen finns också som e-tidning. Du som prenumerant har gratis tillgång till e-tidningen. Här kan du läsa mer om hur du gör för att komma igång med ditt digitala konto.