Dan ser stor potential i liten ras

En liten ko med stor personlighet har vunnit Dan Dotes hjärta. De är sociala djur som hävdar sin plats i lagården.

Dan Dotes, ordförande i Sveriges jerseyförening, på Gannor gård i Lau Gannor i Ljugarn på Gotland, lyser upp när han pratar om rasen, en gammal skeppsko med anor från Jersey i Engelska kanalen.

– Jersey är djur man trivs att jobba ihop med.

I den egna besättningen i Lau Gannor, Ljugarn, Gotland, finns 190 mjölkkor, varav 60 jersey. Dessutom är han ordförande i Sveriges jerseyförening med 130 medlemmar. Det finns 1 784 kor, 0,9 procent av de svenska mjölkkorna i kokontrollen.

Dan Dotes är förvånad över att rasen inte är större i Sverige med tanke på fördelarna med en liten, klimatsmart ko. Han upplever att intresset för rasen vuxit, även om det inte syns i statistiken. I vårt grannland Danmark är andelen jersey cirka 15 procent, jämfört med knappt en procent i Sverige.  

Avelsmålet besättningen, som har robotmjölkning, är hållbara kor med bra fruktsamhet och fina juver som inte är framtunga och inte har för små spenar.  

– Den bästa kon, är den du inte vet om att du har. Den som bara finns och funkar och som märks först vid kalvningen.

Hela intervjun med Dan Dotes finns i Husdjur nummer 11 2021. Texten finns även i vår e-tidning, gratis för alla prenumeranter. https://etidning.husdjur.se/

Text och foto: Ann Christin Olsson