Tema – Kalvar & ungdjur.

Nu är Husdjurs sommarnummer ute, hela 84 sidor fyllda med kor, kalvar och ungdjur. Läs till exempel om hur vaccin kan användas på rätt sätt för ökad djurhälsa.

Det förebyggande arbetet är a och o för en god djurhälsa. När alla rutiner är på plats kan vaccination vara ett extra hjälpmedel för att ytterligare höja kalvhälsan. I tidningen berättar några av Sveriges främsta veterinärer hur. Och så får vi följa med till Kivenäbben där vaccination är en del i arbetet med att hålla smittrycket nere.

Vi besöker också Ingelstorps mjölk i Hova där omsorgen om ungdjuren fortsätter in i mjölkstallet. Där har förstakalvarna fått en egen grupp, vilket har höjt avkastningen och ökat lugnet i ladugården.

Vi går också igenom system för kalvningsövervakning, ger tips för att rädda en svagfödd kalv och berättar varför även kvigorna behöver en verkning inför kalvning.

Forskning

Svenska koraser bär på värdefull genetik, visar en färsk studie. En brittisk studie har undersökt råmjölkshygien och visar att den påverkar hur mycket antikroppar kalven kan ta upp. Och i Sverige har effekten av penicillin vid luftvägsinfektion hos kalv studerats.

Kapa sommartoppen

Under sommarens bete finns risk för att celltalet går upp och mjölkavkastningen ned. På Olsbo gård i Sala ger små förändringar allt bättre resultat för att kapa topparna och dalarna.

Trendigt bete

Det är många som talar om regenerativt bete just nu. På Ullberga gård utanför Nyköping är betet en del i gårdens filosofi som helhet. Betena har nu en hög biologisk mångfald, ökad mikroflora och håller emot torka bättre.

Lantbruket under corona

Samtidigt som coronapandemin stängde ner stora delar av Sverige fortsatte många gårdar att arbeta som vanligt. Vissa har känt sig mer isolerade medan andra fått tid till att utveckla gården. I Husdjur berättar några mjölkbönder om vad de gjort under pandemin.

Brorsorna slog sig ihop

De började med varsin mjölkgård, men nu har bröderna Sven och Nils-Olov Bäckebjörk i Offerdal slagit samman sina företag och utvecklar mjölkproduktionen tillsammans.

Porträttet – Robert Albertsson

Husdjurs serie av intervjuer med rasföreningarnas ordföranden går vidare. Nu har turen kommit till SRB-föreningens ordförande Robert Albertsson som avlar för kor som ger 10 kalvar och 100 ton mjölk.

Allt det och mycket mycket mer i Husdjurs extratjocka dubbelnummer, med utgivningsdag 23 juni 2021.

Tidningen finns också som e-tidning, gratis för alla prenumeranter.

Saknar du prenumeration? Den tecknar du enkelt här!