Smarta byggen i senaste Husdjur

Bygglösningar som underlättar i vardagen utgör stora delar av innehållet i det senaste numret av Husdjur. Vi träffar också de unga bönderna Paulina och Charlie West som är med mjölkgård igen, samt berättar om branschens utmaningar med att föra fram den allt mer positiva synen på mjölkkon.

Tema: Bygg

Anders Bengtsson på Stöpafors lantbruk tror att han kan vara den som gjort flest studiebesök inför bygget av sitt nya stall för nykalvade kor och kvigor. Förutom flera praktiska lösningar som underlättar i det dagliga arbetet har han valt att pumpa mjölken i en kulvert till det större mjölkstallet. På så vis kunde kapaciteten i den befintliga tanken utnyttjas. Foto bilden ovan: Mari Nälsén.

Vi skriver också om hur många osäkerhetsfaktorer påverkar viljan att investera just nu. Och så går vi igenom de gödselrobotar som finns på marknaden och beskriver hur de kan passa in för den som planerar att bygga om eller nytt.

Omstart med mjölkkor

Charlie och Paulina West. Foto: Elin Bergström

Paulina och Charlie West tog redan som 20-åringar över gården i Nordingrå. Men efter en tid tvingades de ställa om till dikor. Sen ett år tillbaka har de dock förverkligat sin dröm och är mjölkbönder igen i en helt ny ladugård. Dessutom med en spännande strölösning i liggbåsen.

Bra värden i årets grovfoder

Höga proteinvärden i årets vallskördar tyder på att gårdarna inte dragit ner på gödning, trots höga priser. Det ser också ut som att allt fler blir bättre på att skörda i rätt tid för att få en bra smältbarhet. Det och mycket mer går att utläsa av årets grovfoderanalyser som Hans Lindberg på Växa sammanställt för Husdjur.

Husdjur 75 år

Husdjur 11 1951.

Husdjurs jubileumsår är till ända och vi avslutar på Dansjö gård där Anna-Karin och Joakim Aaby-Ericsson driver mjölkproduktion med 70 kor. Annat var det på farfar majorens tid. Då hade gården 35 mjölkande i en sprillans ny ladugård, byggd i samarbete med Statens forskningsanstalt för lantmannabyggnader. Makarna Aaby-Ericsson minns den tungjobbade byggnaden – men i dag finns bara en foderkärra kvar av de nymodigheter som Husdjur fick se vid sitt besök 1951.

Svårt föra fram positiv bild av kon

Bilden av kons utsläpp av växthusgaser håller på att bli mer nyanserad. Efter de första larmrapporterna har forskningen blivit mer nyanserad kring metanets ursprung och dess effekt på den globala uppvärmningen. Men det är svårt för mejeribranschen att föra fram den bilden, av rädsla för att bli anklagad för att försöka skylla ifrån sig.

Kor vi minns

14 år gammal har 437 Elly passerat 100-tonsgränsen med råge. Hon är en trotjänare på Kroks gård på Gotland och får gå kvar i besättningen så länge hon mår bra.

Allt det och mycket mer i Husdjur 12, utgiven 21 december 2022.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)