Dags för installning i Husdjur 8

Det börjar bli dags för installning. I Husdjur 8 tittar vi på den årliga stallrengöringen där det gäller att tänka lite extra när stallet inte kan tömmas helt över sommaren. Vi går också igenom förutsättningarna för kommande foderstater, utifrån årets varierande vallskördar.

Text Linda Grimstedt
Foto Malin Arnesson

Tema: Installning

Att rengöra ett stall när det inte går att stänga djuren ute kräver en del eftertanke för att inte riskera att sprida eventuella smittor med tvättvattnet. Salltorps lantbruk tömmer därför stallet en halva i taget och ett tvättskum sänker både energiförbrukning och smittrisk.

Vi besöker också Lilla Brännarp som arbetar hårt med att förbättra energiförsörjningen av de höglakterande korna. Rådgivaren Mia Lindkvist beskriver de högmjölkande korna som ett OS-lag, som ska ha foder därefter.

Vi har också gått igenom foderanalyserna för de två första vallskördarna, undersökt hur växtodlingen gått under första delen av säsongen, samt pratat med rådgivare om vad som är viktigt att tänka på utifrån det foder som bärgats hittills.

Och så reder vi ut diagnosen vasst, där aluminiumburkar faktiskt sällan är den största orsaken när korna blir dåliga av metalldelar i fodret.

Möten och mässor

Pristagare på holsteinstämman. Foto: Lisbeth Karlsson.

Borgeby, holsteinstämma, SRB-stämma, jerseystämma, EDF-kongress och sommarmöte i Vallföreningen. Det har funnits mycket att besöka de senaste månaderna. I Husdjur läser du om vad som hände på sommarens ko-möten.

Forskning

Från och med i höst höjs jodnivån i kornas kraft- och mineralfoder. Detta för att hålla nivån i dryckesmjölken uppe. På våra forskningssidor läser du om varför den ökade andelen raps i kornas foderstat har gjort att det blir mindre jod i mjölken.

Husdjur på Island

Ragnar Finnur Sigurðson och Hrafnhildur Baldursdóttir. Foto: Ann Christin Olsson.

På mjölkgården Litla Ármót, åtta kilometer norr om Selfoss på södra Island, finns lite drygt 60 mjölkkor. Vi besöker Hrafnhildur Baldursdóttir och Ragnar Finnur Sigurðson i deras nybyggda stall där alla kor är av inhemsk ras.

Kor vi minns

Oreo är en ko som ser ut som kakan med samma namn. Hon är av rasen Lakenvelder och går på nöjeskontot hemma hos Sara och Jakob Jurriaanse i uppländska Tobo.

Det och mycket mer i Husdjur 8 2023, med utgivningsdag 24 augusti.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)