Sommaren 2023 testade Distriktsveterinärerna att nå behövande gårdar i norra delen av landet med hjälp av helikopter. Projektet skedde under en begränsad tid. Totalt fick fyra gårdar besök av flygande veterinärer, varav tre var akuta fall på mjölkgårdar.
– Det handlade om en kalvning, en kalvningsförlamning och en mastit. Vi besökte också en hästgård men det var ett planerat besök, bland annat för att se hur det gick att landa i en hästhage, säger Marte Svedjesten, regionchef nord på Distriktsveterinärerna.
Alla överlevde
Enligt henne överlevde alla djur som fick besök och de var åtminstone tills nyligen fortfarande kvar i produktion. I sommar får projektet en uppföljning i norra Sverige.
– Vi kommer att klara beredskapen i de allra flesta områden i norr. Men i de områdena där vi inte klarar det alla dygnets tider är ofta avstånden så långa att hjälp från en grannmottagning inte är genomförbar med bil.
Hög taxa
Det är mycket som ska klaffa för att helikopterbesöken ska fungera. Bland annat får det inte blåsa för mycket eller vara för mörkt ute. Just nu pågår planering av vilka områden som kan bli aktuella att använda helikopter till. Till skillnad från förra året kommer kostnaden för de besöken att läggas på taxan till djurägare. Beroende på typ av helikopter och tid i luften kan det landa på 7 000–10 000 kronor per timme (som var fjolårets pris) tror Marte Svedjesten.
– I fjol gjorde vi det som ett test och tog kostnaden själva och det kommer vi inte kunna göra i år. Men 20 mil i bil enkel resa kostar också, säger hon.