Svenskt guld vid Montichiari

Svenska Matilda Sonesson hittade gnistan för showmanship igen. I slutet av oktober segrade hon i italienska Montichiari.

Text Lisbeth Karlsson
Foto Guillaume Moy

Svenska Matilda Sonesson, 25 år, segrade i showmanshipklassen för seniorer vid den italienska nationella utställningen i Montichiari. Tävlingen arrangerades av de italienska rasföreningarna för holstein, jersey och brown swiss. Svenska holsteinföreningen hade skickat två seniorer – Matilda Sonesson och Linnea Knutsson – samt två juniorer – Rasmus Strömvall och Alva Karlsson – som representanter för Sverige. Totalt deltog 45 ungdomar, ungefär hälften i seniorklassen och hälften i juniorklassen.

Fyra svenska deltagare

Tävlingen började under sista fredagen i oktober med klippningstävling med bedömning. Bland seniorerna blev Linnea Knutsson trea och Matilda Sonesson åtta. En bedömningstävling avgjordes också under fredagen. Rasmus Strömvall slutade där på tredje plats.

Till lördagens showmanshiptävling hade kvigorna lottats ut bland deltagarna. Matilda Sonesson berättar att hennes kviga var väldigt vältränad. Efter en förstaplacering i den preliminära uppställningen slutade Matilda också på topp som vinnare i showmanshipklassen för seniorer. Linnea Knutsson kom på sjätte plats.

Sista tävlingen

Detta var den sista tävlingen för Matilda Sonesson som nu hunnit bli 25 år, vilket också är övre åldersgränsen för deltagare i showmanship. Matilda Sonesson började visa kalvar redan som 4-åring, men i sena tonåren kom det andra saker emellan, som till exempel resor.

– Jag hade en liten dipp under några år, när jag kände att jag inte hade riktigt flyt i tävlandet. Men vid Bohuskvigan tidigare i år fick jag lite inspiration, säger Matilda Sonesson.

Deltog vid YHB

Hon följde med som deltagare i det svenska laget vid Young Breeders School (YHB) i Belgien, där hon också fick fina placeringar. När så frågan kom om hon ville följa med till Italien var det inte svårt att tacka ja.

– Det var ingen tvekan. Det var verkligen värt det, men nu kan jag ångra lite att jag legat lite lågt under några år, säger Matilda Sonesson.