”Stål-mormor” går mot 100 ton

Med två tvillingpar efter varandra och en bra avkastning tuffar 944 ”Stål-mormor” Linda på i stallet hos KG Mjölk. Nu är hon dräktig för sjunde gången.

Text Camilla Olsson
Foto Privat

För tre år sedan började barndomsvännerna Daniel Sundberg och Henrik Gunnarsson att arrendera Torsängs Gård i Karl Gustav, Halland, och startade KG Mjölk AB. I den inköpta besättningen fanns 944 Linda, även kallad Stål-mormor.

– Hon är en stor bastant svart ko. Hon har varit fruktansvärt duktig hela tiden som vi har ägt henne. Som mest producerade hon 74 liter vid en provmjölkning och det var efter en tvillingfödsel, säger Daniel Sundberg.

Har fått flera tvillingar

Just tvillingar har det blivit flera av efter Linda. Två kalvningar efter varandra gav kvigtvillingar. Båda gångerna var en kalv helt svart och den andra svartvit. Linda har varit lätt att få dräktig med en till två semineringar per dräktighet. Hon beräknas kalva igen i början av juli.

"Stål-mormor" 944 Linda med ett av sina tvillingpar.
”Stål-mormor” 944 Linda med ett av sina tvillingpar.

– Jag har sagt att det räcker med en kalv nu, du börjar bli gammal.

944 Linda föddes 18 mars 2016 och har sedan dess gett åtta kalvar, varav sex kvigkalvar. Två har kalvat in och mjölkar.

– De är jätteduktiga men inte fullt så bra. Ena dottern, 1044 Linda, har precis kalvat in och är redan uppe på över 40 liter per dygn.

”Stål-mormor” närmar sig 100 ton

Tyvärr har hon skruvklövar men med ett par extra verkningar per år har hon hittills klarat sig bra, nu semineras hon med köttras. Även ett barnbarn blev ko i besättningen men fick utgå på grund av att hon var svår att få dräktig och sedan fick diagnosen vasst.

Även Linda har haft klövproblem och E. colimastit men återhämtat sig och mjölkar just nu cirka 40 liter om dagen. Hon närmar sig 100 ton i avkastning och livstidsproduktionen är hittills 82 449 kilo ECM.

– Jag hoppas innerligt på att hon passerar 100 ton, om hon får vara frisk.

LÄS MER: En bra ko efter tjuren Cobra

Utmärker sig inte

Som många bra kor har Linda inte utmärkt sig på något särskilt sätt mer än att hon mjölkat bra. Det var först när Daniel Sundberg kontrollerade ko-kortet för att se vad hon hade fått för kalvar och upptäckte att två av dem också var i produktion som hon fick smeknamnet.

– Då döpte jag henne till mormor. När hon fick sina tvillingar klarade hon det helt utan sjukdomar och jag tänkte att det här är rena stål-mormorn. Hon har varit helt fantastisk!

944 Linda

Född: 18 mars 2016.

F: 3531 VH Fiery.

MF: 8834 VH Obelix.

Mormors far: 2471 D Onside.

Produktion: 82 449 kilo ECM i livstidsproduktion (hittills).

Halter: 4,4 procent fett, 3,8 procent protein.

Kalvar: Åtta kalvar på sex laktationer, varav sex kvigor.