Humlefarm får guldmedalj för sin mjölk

På gården Humlefarm i nordvästra Skåne finns två av de mjölkbönder som i år får en guldmedalj för sitt arbete. Men någon resa till Stockholm blir det inte för Christin Persson och Bertil Nilsson.

Text, Foto Ann Christin Olsson

23 guldmedaljer delas i år ut av LRF Mjölk. En av dem går till Christin Persson och Bertil Nilsson på gården Humlefarm i Åstorp. Att jaga guldmedaljen har inte varit ett självändamål utan fokus har varit på ekonomin i produktionen. Men bra mjölkkvalitet ger mer betalt för mjölken så det hänger ihop.

– Det är kul att vara mjölkbonde, men de sista åren har allt pappersarbete varit knäckande, säger Bertil Nilsson.

– Ja, jag älskar djur och bondelivet, men papper och alla krav var inte roligt när jag höll på med det, säger Christin Persson.

Planerar generationsskifte

De har sedan några år separerat och Bertil Nilsson driver företaget själv. Men Christin Persson jobbar fortfarande en dag i veckan på gården och rycker in vid skörden. De har tre utflugna barn ihop och två barnbarn. Det är dock bara sonen Julius Nilsson, 21 år, som är intresserad av lantbruk och planen är att han ska ta över gården.

Humlefarm, där det en gång i tiden odlades humle, är Bertil Nilssons föräldrahem. Han tog över gården tillsammans med Christin Persson 1994 och började med 40 kor i ett uppbundet stall.

Bättre arbetsmiljö

1995 byggde de ut till 58 kor, också uppbundet. När Christin Persson 2007 blev stelopererad i ryggen på grund av kotförskjutning var de tvungna att göra något.

– När doktorn sa att jag inte borde jobba med kor blev jag gråtfärdig, säger Christin Persson.

Bertil Nilsson är noga med hygienen i liggsängarna. Det ska vara nedrakat, torrt och strött.

Lösningen blev att bygga om till lösdrift och robotmjölkning. Maskinhallen förlängdes till det dubbla och blev en ligghall. En minilastare med ströskopa har också underlättat arbetet, så pass att den första hunnit ersättas med en ny.

– Det sparar kroppen även i min ålder, säger Julius Nilsson. Det kan göra ont i kroppen om man jobbat manuellt en hel dag.

Stannar hemma för vårbruk

Guldmedaljen är en utmärkelse för leverans av mjölk av högsta kvalitet under 23 år. Den största utmaningen med mjölkkvaliteten har varit celltalet. Ofta har det hållit sig kring 200 000, det är samma nivå som när de hade uppbundna kor. De har inte klarat alla år utan kvalitetsavdrag.

– Vi har varit uppe i 900 000 i celltal också, säger Bertil Nilsson. Allt är inte en dans på rosor.

De ska inte åka till Stockholm och ta emot guldmedaljen. Här är Bertil Nilsson mycket bestämd, trots att han aldrig varit i Stockholm och Christin Persson bara varit där någon gång som barn.

– Det är vårbruk då och Julle kan inte hinna med allt själv.

Texten är en förkortad version. Läs hela reportaget från Humlefarm i Husdjur 3 2024, med utgivningsdag den 27 mars.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)