Sätter ljuset på mjölken i norr

I morgon inleds Växadagarna i Umeå. Moderator Beatrice Ramnerö vill passa på att rikta uppmärksamheten mot mjölken i norr.

Text Linda Grimstedt
Foto Canva

I morgon tisdag är det åter dags för Växadagarna. Den här gången hålls ett enda event gemensamt för hela Sverige. Valet av plats föll på Umeå, som brukar vara välbesökt med många besökare från framför allt de norra delarna av landet.

– Jag tror att det finns ett uppdämt behov av att träffas, prata och bli inspirerad, säger Beatrice Ramnerö, som är moderator för dagarna.

Vill locka hela landet

Hon är mjölkföretagare, ledamot i regionstyrelsen för LRF Norrbotten samt sitter i LRF:s riksförbundstyrelse. Hon hoppas att Växadagarna ska ge en känsla av en ljus framtid för mjölk- och nötköttsproduktion i norra Sverige, samt att besökare från hela landet ska hitta till Umeå för att ta del av programmet. Beatrice Ramnerö menar att det finns mycket att lära om köttet och mjölken i norr.

– Jag hoppas att valet av Umeå väcker nyfikenhet på norra Sverige. Det finns många lantbruk norr om Mälardalen.

Ska grilla panelen

Den första dagen har ett sammanhållet program med inriktning på ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Dag två sker föreläsningarna i tre olika spår. Beatrice Ramnerö ser bland annat fram emot punkten då hon ska få utmana en panel på frågan omställning och beredskap.

– Då får jag chansen att fråga om hur vi ska klara omställningen för lantbruket och få lite bra inspel kring det.

Under Växadagarna kommer det även blir klart vilka gårdar som får utmärkelserna Årets Mjölkbonde och Herd of the year. Förra året var det familjen Larm i Hanglösa som utnämndes till Årets Mjölkbonde.

Husdjur är på plats under Växadagarna med en monter intill den stora föreläsningssalen.