Kor vi minns: Rosa en envis stormjölkare

100-tonnaren 729 Rosa i Drömminge är en av alla fantastiska kor runt om i landet. Hon är still going strong och seminerad igen.

Text: Emma-Lena Hultgren, Växa Sverige Foto: Felicia Rydberg

På gården Drömminge, utanför Värnamo i Småland, står en fantastisk SRB-ko som heter 729 Rosa. Hon har under sin livstid mjölkat 106 434 kilo mjölk med halterna 4,1 procent fett och 3,5 procent protein. Hennes härstamning är Peterslund-Gårdö-Ingvasta.

Ägarna till denna ko heter Lars och Göran Pettersson samt Kinna Sjöberg. Rosa är envis och bestämd och gör bara det hon själv vill. Hon har skött sig bra under alla sina år på gården.

– Det är en sådan där ko som bara fungerar, säger Kinna Sjöberg.

– Men hon ville inte gärna bli fotograferad, fortsätter hon med ett skratt. Det var nästan omöjligt att få till ett bra foto på henne. Hon gick bara in igen.

Om det finns något speciellt att berätta? Ja, hon brukar öppna grinden till roboten när hon mjölkas. Sen står hon där och tittar ut. Hon går inte alltid ut ifrån roboten, utan verkar öppna grinden bara för att hon kan, eller för att hon tycker att det är roligt.

– Hon kanske har hört att det är viktigt att träna när man blir äldre, säger Lars Pettersson med ett leende.

En annan sak med denna bestämda dam, är att hon inte flyttar sig för skötaren, utan det är tvärtom skötaren som får flytta sig för Rosa.

Rosa har en fantastisk fertilitet. Hon har kalvat elva gånger och fått 13 kalvar varav fem kvig- och åtta tjurkalvar.

Det märks att Gårdö, den berömda fertilitetstjuren, är hennes morfar.

Även hälsoläget är gott, med den lägsta juverhälsoklassen i alla år ända fram till 2016, då det sakta kröp upp någon juverhälsoklass.

Rosa har två döttrar kvar i besättningen, som båda har ärvt hennes envisa och bestämda natur. De har också ärvt den goda fertiliteten och den yngsta dottern, som fortfarande är kviga, är nu dräktig med Hopkins X-vik, efter endast en seminering.

Den andra dottern är i full produktion och är också dräktig. Hon är dessutom exteriörbedömd Very Good med K 89 B 86 J 84 H 88 och en korshöjd på 143 cm.

729 Rosa kalvade i november och är seminerad igen, men är ännu inte konstaterat dräktig. Under alla år har hon mjölkat som mest 69 kilo mjölk per dygn.

Fakta 729 Rosa

Härstamning: Peterslund Gårdö Ingvasta

Född: 2006-07-23

Antal kalvningar: 11.

Produktion: 106 434 kilo mjölk med halterna 4,1 procent fett och 3,5 procent protein.

Läs mer

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.