Miriam – en önskeko i ladugården

Hon har inte gjort så mycket väsen av sig, men under alla år har 5706 Miriam producerat drygt 127 ton mjölk. På Salltorp lantbruk i Vessigebro toppar hon listan över kor med hög livstidsproduktion.

Text Lisbeth Karlsson

Gun Karlsson på Salltorps lantbruk i Vessigebro, Halland, räcker fram en imponerande lista från Kokontrollen. Listan visar gårdens bästa kor vad gäller livstidsproduktion. Överst ligger 5706 Miriam, en snart tioårig holsteinko efter VH Opell och med morfar Zenjo.

– Jag försöker att inte ha några favoriter bland korna, men 5706 Miriam står ju ut med sin produktion, säger Gun Karlsson när Husdjur är på besök.

Gammal kofamilj

Gården har inte köpt in några djur sedan 2002. Många av dem som köptes in tidigare har tappat sina namn, men Miriam hör till en av de äldre kofamiljerna på gården. Spåren går ända tillbaka till 1970-talet.

5706 kalvade in vid 24 månaders ålder och har sedan dess ett kalvningsintervall på 14 månader. Sju kalvar varav fyra kvigkalvar har hon fått, denna donna. På 7 år och 10 månader har hon mjölkat i genomsnitt 16 230 kilo mjölk med 3,5 procent fett och 3,1 procent protein, vilket ger en genomsnittsavkastning på 14 840 kilo ECM. Totalt har hon producerat drygt 127 ton mjölk. Per levnadsdag har hon producerat 35,29 kilo mjölk eller 32,27 kilo ECM.  

– Hon har alltid varit fantastisk på att producera och har alltid sett fräsch ut. Men nu står hon på slaktlistan, säger Gun Karlsson.

Snart slut

5706 Miriam har det senaste året drabbats av två kolimastiter, som hon i och för sig har återhämtat sig ifrån. Men Gun Karlsson ser ändå att ändstationen närmar sig nu när hon mjölkat drygt 280 dagar i sin senaste laktation. Miriam har flera döttrar i besättningen, men de har inte riktigt kommit upp i samma nivå som sin mor.

– Hon är en sådan ko som man vill ha i besättningen men hon har inte lyckats föra vidare de egenskaper man vill ha hos korna, säger Gun Karlsson.