Visar mjölkbondens vardag

Det började med smådjur på Jällaskolan och landade i ett stort intresse för mjölkkor. På Instagram peppar Lina Sjöberg kollegor och informerar konsumenter om livet som mjölkbonde.

Text, Foto Ann Christin Olsson

Familj

Lina Sjöberg, 33, sambon Dennis Östlund, 29, och döttrarna Maja och Ida Östlund, 5 och 3 år.

Kom in i yrket

Uppvuxen på gården, men då var det köttdjur. Pappa Lennart och hans bror valde att satsa på mjölk 2011. Har gått Jällaskolan, inriktning sällskapsdjur.

Arbetsfördelning

Lina är anställd och gården ägs fortfarande av pappa Lennart Sjöberg, 63, och mamma Maria Sjöberg, 59. Sambon jobbar utanför som lastbilschaufför. Har två djurskötare, Silje Carlqvist och Casper Sjölander på vardera 75 procent.

Besättning

95 mjölkande kor. Avkastning 12 611 kilo ECM per ko och år, 4,1 procent fett och 3,5 procent protein. 80 procent holstein och 20 procent ayrshire inklusive ett par korsningar, jersey och fjällras.

Stall

Kall lösdrift med tre rader liggbås och foderbord längs långsidan. Kvigorna är på en utgård.

Utfodring

Tagit bort kraftfoderautomaterna. I dag får korna enbart mix på foderbordet förutom kraftfoder i robotarna.

Djurhälsa

Juverhälsan med kolimastiter har varit en utmaning. Men nu är celltalet i tanken nere på 167 000. Det har annars varit mycket upp och ner med hälsan i somras.

Investeringar

Satt in två robotar, fri kotrafik. Har köpt en begagnad hövändare och strängläggare för att kunna ta kalvhö. En bra investering är mjölktaxin som spar mycket arbete. En kommande investering är plastskivor på foderbordet för bättre foderhygien.

Ko vi minns

5168 Snögås, en liten fjällrasko med stor personlighet. ”Pratade” alltid när hon mjölkades, var trögmjölkad så det tog upp till 20 minuter. Hon toppade på 35 kilo per dag! Men det gick inte i robotarna. Fick fem kalvar, alla tjurkalvar.

Fritid

Familjeliv på lediga stunder. I somras blev det fem dagar i sommarstugan och i vinter en vecka i Schweiz.

Övrigt

Mångårig bondeinfluenser, @ piganlina på Instagram, med två målgrupper – konsumenter och kollegor. Viktigt att dela erfarenheter i både upp- och nergång. Med konsumenter till exempel betydelsen av att köpa svensk mjölk. Och med kollegor praktiska erfarenheter, till exempel att det tog mer än ett år för att riktigt få snurr på robotmjölkningen.

Vi mjölkbönder – Häckle gård

Gård: Häckle gård i Bergby, Gävleborgs län.

Areal: 200 hektar åker, varav cirka 170 hektar vall och 30 hektar helsäd med insådd i ärt/vårvete. Fodermixen utgörs av vallensilage, helsäd och pellets.

I juni 2022 fanns det 94 företag med mjölk­produktion i Gävleborgs län. Källa: Jordbruksverket