Pristagaren älskar att arbeta med mjölkkor

En vetgirig djurskötare som snabbt fått mycket förtroende av sin arbetsgivare och som älskar att arbeta med mjölkkor. Det är Amanda Säll, 24, från Hedemora. I höst planerar hon att åka till Elmia och lära sig ännu mer.

Text, Foto Linda Grimstedt

I mitten av november fick Amanda Säll utmärkelsen Årets Ungdomsdiplom som delas ut av Husdjur i samarbete med Naturbrukets Yrkesnämnd och Ladugårdsförmännens riksförbund. Priset kom som en överraskning för Amanda Säll som är relativt ny i mjölkbranschen.

Djurintresserad och uppvuxen i Hedemora bestämde hon sig på högstadiet för att söka till djurvårdarlinjen på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik tillsammans med sin bästa kompis som är uppvuxen på gård.

– Där insåg jag att kor är min grej, ler Amanda Säll.

Att arbeta med mjölkkor innebär bland annat att öronmärka nyfödda kalvar.

Nu har hon fått arbeta med mjölkkor på Janpers lantbruk i Stora Skedvi i fyra år. Arbetsgivaren Elin Janpers såg snabbt att Amanda Säll var driven och vetgirig och har därför låtit henne gå Vilautbildning, klövkurs och seminkurs.

Juryns motivering

”Med en vilja att ständigt lära sig mer har Amanda Säll steg för steg fått mer ansvar på Janpers Lantbruk, ett förtroende hon har förvaltat väl.

Genom kurser, utbildningar och ett ständigt batteri av frågor har hon fått stor kunskap om dagens mjölkproduktion.

Utan egen bakgrund i branschen har hon tack vare sitt engagemang snabbt utvecklats till en värdefull medarbetare på gården.”

Amanda Säll, Årets Ungdomsdiplom 2023.

– Jag har fått lära mig väldigt mycket. Jag har sagt till Elin att jag är intresserad av allt och att jag vill lära mig så mycket det går, säger Amanda Säll.

Intresserad av klövar

Just nu ligger mycket fokus på klövar. När en ko visar tecken på hälta tar gårdens personal snabbt upp henne i verkstolen och följer sedan noga om behandlingen fungerar. Amanda Säll har blivit kompis med gårdens klövvårdare och kan ringa och ställa frågor kring rätt insatser.

– Det är så intressant att se hur det går att fixa klöven och så plötsligt går korna bra igen, säger hon.

Janpers lantbruk består av mjölkgårdarna Västerby och Södersätra. Totalt är det 15 anställda på de båda gårdarna och som kan hjälpas åt med såväl rutinjobb som när det strular. Det i sin tur tror Amanda Säll är en sak som kan få ungdomar att trivas med djurskötaryrket.

– Elin har väldigt bra gemenskap här, det tror jag är viktigt. Vi peppar varandra. Om något går dåligt så peppar vi och säger att det går bättre nästa gång. Vi har väldigt roligt.

Är det någon gång det känns motigt?

– När det har varit en lång dag och allt bara har gått fel. Självklart känns det motigt då. Men får jag bara komma hem och ta en dusch så är jag redo för nästa dag. Ofta finns det något positivt redan dagen efter.

Växer med ansvaret

Amanda Säll uppskattar också den moderna ladugården på Västerby och konstaterar att sen robotarna blev installerade har det varit lättare för gården att hitta personal. För henne är också känslan av att få och ta ansvar viktig. När ordinarie ansvarig på Södersätra var sjukskriven för en tid sedan fick hon ta en mer framträdande roll där.

– Jag tycker att jag utvecklades mycket då, när jag fick vara där och tänka mer själv. Det ger en annan inblick än när någon annan talar om vad man ska göra.

De nya robotarna har ändrat arbetet för Amanda Säll. Hon tror att robotgårdar har lättare att locka unga att jobba med mjölkkor.

Hon tar också alla chanser hon får att lära sig mer i vardagen. När veterinären kommer för Vilabesök har hon ofta ”tusen frågor” att ställa.

– Han är bra vår veterinär, för han vill gärna förklara saker. Med tanke på att vi har så många djur blir det många olika saker man undrar över.

Jersey på Elmia

Hur framtiden ser ut för Amanda Säll har hon inte riktigt klart för sig ännu, mer än att hon vill fortsätta arbeta med mjölkkor och lära sig mer. Avel är ett område som hon skulle vilja utvecklas inom och på önskelistan står att åka till Elmia lantbruk och titta på kor, framför allt jersey. Något hon får möjlighet till i och med priset som består av ett resestipendium.

– Jag vill titta på andra kor. Jag har ju bara sett våra. Det är väldigt roligt att prata med andra som också tycker om och kan mycket om kor.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)