Som agronom, rådgivare och anställd på ett stort läkemedelsföretag förekommer Sanna Soleskog ofta i artiklar, som föreläsare och i olika projekt inom lantbruket. Men när hon nu romandebuterar med boken Vårt dagliga bröd giv oss i dag, ger hon sig ut på obruten mark. Det är något så ovanligt som en roman i lantbruksmiljö.
– Det känns läskigt och ovant, säger hon om boken som publiceras på ljudboksplattformarna den 26 januari.
Generationsskifte och veganattacker
Handlingen i sig utspelar sig i den omgivning som Sanna Soleskog själv lever i. Huvudpersonen Sara bor på föräldragården någonstans i Småland och arbetar som avbytare. Gården där hon arbetar står inför en satsning på robot, medan många gårdar runt omkring lägger ner. Hennes bror har tagit över föräldragården där Sara investerar mycket av sin tid.
– Det är i en period där bygden utsätts för olika veganinspirerade attacker och mycket ställs på sin spets, berättar Sanna Soleskog.
Samtidigt finns en parallell handling där den unge Frans Oskar och hans familj upplever svältåret 1869. Han kämpar för att få mat på bordet.
– Jag är väldigt intresserad av historia och är förbluffad hur mycket vi har glömt av svältåren. Vi säger att vi lever i en tid där ingen har upplevt svält. Men det är så nära att vi nästan har träffat människor som har gjort det, säger Sanna Soleskog.
Har tagit sin tid
Hon har alltid tyckt om att skriva och skrev det första kapitlet på boken redan för tio år sedan. Sedan dess har den åkt in i och ut ur skrivbordslådan ett antal gånger. Förra året beslutade hon sig dock för att satsa på egen utveckling och skriva klart. När hon fick bra respons från de som läste manuset, bestämde hon sig för att låta det bli till en ljudbok.
– Jag tycker att landsbygdens och lantbrukets människor lätt blir osynliga i samhället, fast vi är så avgörande. Det skrivs för lite böcker ur människornas i lantbruket perspektiv. Men jag har också velat ta upp det här med maten som har blivit något som vi tar för givet, säger Sanna Soleskog.
Vill uppmärksamma lantbruket
Om det första målet var att alls få boken klar så är det andra att människor ska lyssna, uppskatta berättelsen och få en insikt kring lantbruket och hur viktigt det är för hela samhället. Än så länge finns inga planer på någon uppföljare. Men:
– De som läst tycker att den slutar abrupt och det finns så klart en tanke med det. Det finns mer att berätta.