Årets spjutspetsföretag är Lövåsa gård

För första gången på flera år är en mjölkgård utsedd till Årets spjutspetsföretag. På Lövåsa gård pågår ett spännande generationsskifte som är en av anledningarna till utmärkelsen.

Text, Foto Mari Nälsén

Årets spjutspetsföretag utses av tidningen Land Lantbruk, Ludvig och co, LRF ungdomen, samt Swedbank och Sparbankerna. I år fick Lövåsa gård i Götene utmärkelsen, mot bakgrund av sitt pågående generationsskifte samt arbete med ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Senast en mjölkgård fick utmärkelsen var 2016 då Ogestad gård vann tävlingen.

I februari förra året besökte Husdjur Lövåsa gård för att prata om det pågående generationsskiftet. Resterande text kommer från den artikeln.

Gården har 365 mjölkande kor och totalt cirka 900 djur. Där finns sex mjölkrobotar och de brukar omkring 1100 hektar. Lövåsa är ett aktiebolag som arrenderar gård och mark, och äger djur och maskiner. Stallet byggdes på sin nuvarande plats 2013 och i samma veva kom Emilia Astrenius till gården som avbytare.

Inspirerad av artikel

Dag Arvidsson hade funderat ett tag på hur han skulle planera sin pensionsavgång när en artikel om en gård som skiftat utanför familjen fångade hans intresse. En tid senare frågade han om Emilia Astrenius ville ta över företaget.

– När jag slutat gråta förstod han nog att jag var intresserad, säger hon och skrattar.

Att Dag Arvidssons fråga gick till henne berodde på att hon var ambitiös, duktig och omtyckt, men också för att hon länge drömt om att driva en egen mjölkgård men nästan gett upp hoppet.

– Jag var matad av branschen, det gick inte att köpa en mjölkgård utan den måste förvärvas via giftermål eller arv. Det var för stora pengar att köpa. Så jag hade nog förlikat mig med att det inte var för mig.

Tio procent i taget

Efter den första diskussionen tog de båda blivande kompanjonerna med sig frågan hem till sina respektive familjer. Efter att noga ha utformat en metod för hur skiftet skulle gå till, tillsammans med revisorer och jurister, började första fasen av övertagandet den första januari 2021. Då köpte Emilia Astrenius sina första tio procent av bolaget. Upplägget är att hon ska köpa ytterligare 10 procent årligen fram till 2029 då hennes ägarandel kommer att vara 100 procent.

Emilia Astrenius och Dag Arvidssons företag Lövåsa gård är Årets spjutspetsföretag 2023.

För att möjliggöra köpen växlar Lövåsa gård upp verksamheten och skapar årliga vinster som genom utdelning betalar för de nya aktierna.

– Det är alltså vinsterna som betalar för generationsskiftet, förklarar Dag Arvidsson.

Upplägget innebär att han kommer att vara 65 år när de står i mitten av processen. I och med att de driver verksamheten ihop räknar han med att kunna lämna över vissa ansvarsbitar och ta det lite lugnare – om han vill.

Utökat med grisar

Optimeringen av bolaget började direkt när Emilia Astrenius klev in. Bland annat med utökning av arrenden vilket innebär större areal växtodling. Till den nya arrendegården hörde ett slaktsvinstall med 1 640 platser. Som en övning i att driva ett jordbruksföretag har Emilia Astrenius ansvaret för slaktsvinen.

– Jag har aldrig hållit på med grisar tidigare, men det är verkligen jättekul, säger hon.

Utöver det har de jobbat hårt med management och växlat upp till ett mer modernt ledarskap. En ledningsgrupp bestående av dem båda, Dag Arvidssons syster Marianne Arvidsson, som är ladugårdsförman, samt växtodlingsansvarige Christian Eriksson har möten varje vecka. De planerar verksamheten och diskuterar investeringar och utveckling.

Beredda att resonera

Nu fortsätter de framåt, mot nästa steg. Bolaget växer och de diskuterar hela tiden förbättringar, sinsemellan och i ledningsgruppen. Än så länge har de varit överens om det mesta men båda vet att det kommer en dag då så kanske inte är fallet.

– Fast vi är duktiga på att resonera med varandra, säger Emilia Astrenius.

Riktåret då hon tar över helt är 2029 men det kan komma att ta längre tid. Kommer det magra år då bolaget inte gör tillräcklig vinst för utdelning kanske det drar ut på tiden. Vad som händer med ägandet av själva gården är heller inte bestämt.

– Det kommer vi att lösa under resans gång. Men mest troligt kommer det att handla om ett arrende.

Läs hela reportaget i Husdjur 2 2022 i vår e-tidning, gratis för alla prenumeranter.

Läs i e-tidningen

  • Husdjur finns också som e-tidning, du hittar den här: Husdjur

Prenumerera