Robert och Millan har följts åt

Robert Albertssons bondekarriär och 554 Millans ko-karriär har gått hand i hand. Under den tiden har 554 Millan blivit Grand champion och när grimman åker på vet hon vad hon ska göra.

Text Camilla Olsson
Foto Lisbeth Karlsson

2010 var Robert Albertsson och hälsade på hos en gård som skulle sluta med mjölkkor. Då fick han syn på en ovanligt fin förstakalvare, SRB-kon 554 Millan.

– Hon var rätt outvecklad kroppsmässigt, men hade bra ben och juver. Hon var valpig men det fanns potential och jag fick köpa henne.

554 Millan — Grand champion

Så hamnade 554 Millan på Tomten i Synnerby, strax utanför Skara. I slutet av september 2011 kalvade hon för tredje gången och några veckor senare ställde Robert Albertsson ut henne på Elmia. Båda två var nybörjare i visningsringen och trots sitt heta temperament gjorde Millan bra ifrån sig. Hon blev utsedd till Grand champion.

– Det var lite häftigt! Jag är ingen utställningsnörd men hon visar upp sig själv i ringen. När man tar på grimman vet hon vad hon ska göra, jag har aldrig varit med om det tidigare.

Utställningskarriären tog inte slut där. Som sjundekalvare 2017 var hon med på utställningen i Skara och fick ett hedersomnämnande i championatet. Även avkomman 44 Millan född 2012, efter Rekord, har fått fint omdöme och blev reservchampion på Elmia några år senare.

LÄS MER: Torafamiljen lever kvar – både som mjölk- och porslinsko

Kvar i besättningen

554 Millan finns ännu kvar i besättningen, 16 år gammal. För Robert Albertsson är hon speciell.

– Hon har varit med hela min bondekarriär, förutom första året. Sen kan man inte ha en ko hela sin karriär utan snart tar det slut. Men jag skickar henne inte på slakt, jag utsätter henne inte för den stressen.

Hittills har hon mjölkat 137 637 kilo ECM, med 4,2 procent fett och 3,5 procent protein. Men åldern tar också ut sin rätt. Lite stel och seg – dock inga smärtor – och en mastit på äldre dagar påverkar. Numera mjölkar hon cirka 20 kilo om dagen och i januari fick hon sista kalven, 382 Millan efter Tokyo. Fler blir det inte och Millan får vara kvar tills hon inte fungerar längre.

– Hon kan fylla en funktion med yngre kvigor på betet i sommar och hålla ordning på dem. Hon kan också gå på djupströbädden med ungdjuren.

Ingen toppmjölkare

Robert Albertsson tror att en anledning till att Millan har blivit 16 år är sandbåsen som sattes in i stallet 2015 och att hon inte är någon toppmjölkande ko.

– Både hon och döttrarna har varit strax över medel. Hon betalar räkningarna men är inte i topp.

554 Millan

Född 14 oktober 2007.

F: Orkko.
MF: Gungvala.
MMF: Thorsgård.

Kalvar: 14 kalvar på 13 dräktigheter, 5 kvigor och 9 tjurar (tvillingar 2018).

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)