Så blir koutställning något för alla

Ett glatt hej, att hjälpa någon att torka bajs, eller att vänligt putta på en ko som stannat i gången. Det är sätt att skapa en trevlig stämning på en koutställning och på så vis locka fler att ta del av gemenskapen. Det skriver Amanda Sjöland i sin spaning.

Det gemensamma intresset för avel och för att visa upp sina finaste kor är något vi behöver dela med flera. Vad kan vi då göra för att alla ska trivas och känna sig välkomna på en koutställning?

Syftet med koutställningar är att stolt visa upp det avelsarbete som görs hemma på gården.

Vilken ko som ska tas med kan avelsföreningen eller spermaförsäljaren hjälpa till att välja. Eller så går man helt enkelt på sin egen åsikt och väljer den man tycker är finast.

Aldrig för sent att be om hjälp

Innan utställningen behöver kon bli tränad på att gå sakta och fint i grimma, samt att bli tvättad. Är man ny och vill ha hjälp finns det erfarna ungdomar som har svar på de flesta frågor, efter att ha deltagit i program som Young Breeders eller svenska kalvläger, klipptävlingar och träffar. Har man ingen sådan kontakt, är det bara att vända sig till rasklubben. Det är bra att vara ute i god tid, men aldrig för sent att be om hjälp om man vill ha det.

På utställningsdagen är det sedan dags att presentera den bästa möjliga versionen av sin ko. Och allting runt en koutställning blir roligare om man hjälper varandra. Jag som van utställare brukar ha med mig mellan tre och fem kor. Jag brukar då be kompisar att följa med. Vi jobbar som ett lag och hjälper varandra med mjölkning, tvättning och skitvaktning av korna. Då faller det sig naturligt att även hjälpa de som har kor intill. Skiter kon bredvid vänder man inte ryggen till utan hojtar och hjälper till att hålla rent även kring de korna. Alla har så klart ansvar för sina kor, men att hålla rent och snyggt med både foder, bädd och gödsel skapar trivsel för alla.

Skiter kon framför en i ringen så fångar man upp svansen

Ett annat tips är att välkomna varandra med ett hej på morgonen inför mjölkning och tvättning. Om en ko stannar i gången och inte vill gå, när allt inte är som det är hemma på gården, är det hjälpsamt med en så enkel fråga som om man kan hjälpa till och putta lite. Ber någon om klippråd så visar man gärna. Skiter kon framför en i ringen så fångar man upp svansen och hjälper till att hålla åt sidan.

LÄS MER: Solsken över Dalbokon

Under Elmia 2016 arrangerades en tävling för ungdomar där man skulle välja ut, förbereda och styla en ko från en gård som tidigare inte ställt ut på mässan. Ett väldigt kul initiativ där förutom mina egna visade kor från två gårdar. Dessa placerade sig bra i sina respektive klasser och ägarna kunde vara stolta över sina kor och sitt avelsarbete. Allt går inte ut på att vinna, utan på att vara stolt över den ko man valt ut, tränat, förberett och stylat.

Att vara hjälpsam gör att fler kan dela glädjen

Mina egna bästa minnen från koutställning är när jag visat kor från min egen kofamilj. Eller när besökare och andra utställare sagt att de gärna haft kon som vi själva älskar, hemma i sitt eget stall. Även om hon inte vunnit.

Champion blir den ko som genom avel, förberedelser och det där lilla extra lyckats fånga domarens öga. Men att vara hjälpsam och trevlig mot de andra utställarna gynnar gemenskapen och gör att fler kan dela glädjen.

Jag hoppas att både nya och gamla utställare får upp ögonen för att visa sina fina kor och att det till nästa års Elmia finns många mjölkkor att se, oavsett ras.

Amanda Sjöland, arbetar i familjeföretaget JB holstein med 200 kor i Västra Vedåkra och har sedan barnsben visat kor och kvigor i utställningssammanhang.

Spana i Husdjur!

Har du något ämne du vill att vi ska skriva om i Husdjur? Eller vill du själv skriva? Hör av dig till oss på husdjur@vxa.se eller telefon 010-471 09 42.