Chokladmjölk kommer från bruna kor

Många vuxna i USA tror att chokladmjölk kommer från bruna kor. Men om bruna kor ger chokladmjölk så kan man ju fråga sig vad svartvita kor ger för mjölk…

Sju procent av alla amerikanska vuxna tror att chokladmjölk kommer från bruna kor, enligt en undersökning av Innovation Center of U.S.Dairy. Det skulle innebära att lite dryg 16 miljoner vuxna i USA inte har koll på att chokladmjölk är mjölk, kakao och socker, skriver Washington Post.

Samtidigt som första tanken är att det måste vara ett skämt, menar en del att siffran mycket väl kunde varit ännu högre. Detta eftersom avståndet mellan dagens konsumenter och jordbruk ofta ligger tre generationer bort. Det är många som är jordbruksanalfabeter och har lite kolla på hur olika livsmedel blir till.

Redan tidigt 90-tal visade en annan studie att nästa en av fem vuxna inte visste att hamburgare görs av nötkött. I en annan studie bland fjärde- till sjätteklassare var det tre av tio som inte visste att ost kommer från mjölk. Kunskaperna om vegetabiliska livsmedel var inte bättre. Nu efterlyses att skolan lär ut vad maten kommer ifrån.
Ann Christin Olsson

Ko och mjölkglas

Hmm, kan det här mjölkglaset komma från en brun ko…