Danmark: Stånds dödade tolv dräktiga kvigor

Tidningen Nötkött varnade tidigare i sommar för stånds, som är en gul ört som är extremt giftig i torkat tillstånd. Och idag skriver tidningen Landbrugsavisen att tolv kvigor under kort tid dog på en gård i Danmark i våras efter att kvigorna ätit ensilage som innehållit förhållandevis mycket stånds.

På den danska gården kunde man efter provtagning och obduktion se att kvigornas levrar var helt förstörda, med stor sannolikhet på grund av växten stånds. Kvigorna hade fått ett enda ensilage, som kom från ett speciellt fält, sedan i december. Fältet hade tidigare under förra säsongen betats av kor, som dock ratat att beta växten färskt. Det fanns synligt med stånds i marken och efter putsning togs senare på säsongen en ensilageskörd. 

Detta fall var lite ovanligt då det rörde sig om att växten följt med ensilaget in på foderbordet. Annars är det kanske framför allt riskerna för betande djur som man bör vara uppmärksam på. Stånds är en ganska okänd men extremt giftig växt, som kan ses längs vägrenar framför allt i södra Sverige, men den kan förekomma i hela landet. Den är 40 till 100 centimeter hög och blommar i juli till september.

Färsk är den besk och äts inte så gärna av djuren, men i torkat tillstånd försvinner den beska smaken. Plantan innehåller en alkaloid som ger skador på levern när den bryts ned. Tecken på förgiftning är diarré, ändtarmsframfall, utmattning, ljuskänslighet och onormalt beteende.
Ann Christin Olsson

Länsstyrelsen i Skåne har ett faktablad med mer information: Fakta om Stånds 

Länk till artikeln i Landbrugsavisen: Landmand: Giftig plante dræbte 12 af mine højdrægtige kvier