Hov satsar på djurhälsan

Lina och Barbro Westlund har varit med i Vila i drygt ett år. De är nöjda och tycker att en regelbunden kontakt med en veterinär är värdefull.

Besättningen utanför Sundsvall, var bland de första att ansluta sig till Vilaprogrammet för drygt ett år sedan. De tvekade inte när de fick chansen att går kursen.
Vila är ett samarbete mellan speciellt utbildade besättningsveterinärer och djurägare, vilka själva kan behandla vissa sjukdomar utifrån de instruktioner man fått av besättningsveterinären.
Veterinären gör regelbundna och planerade besök på gården för att kontinuerligt följa upp vilka djur som behandlats, av vilken orsak behandling har satts in samt hur behandlingen gått.
– Vi har haft stor omsättning på veterinärer i området, så det känns tryggt och bra att ha Gunilla regelbundet på gården. Oftast kan hon även hjälpa till med andra göromål, som till exempel avhorningar, säger Barbro Westlund.

Lina och Barbro Westlund
– Vi satsar mycket på det förebyggande djurhälsoarbetet, men gårdarna bestämmer själva vilka fokusområden som är viktigast för dem. Vi kan arbeta med fler områden senare. Här i besättningen är det framför allt hållbarheten som är det viktiga målet. Jag kommer hit var sjätte vecka och då pratar vi igenom vad som hänt under perioden, säger Gunilla Ögren, djurhälsoveterinär vid Växa Sverige i Matfors.
Hur ofta besöken görs beror på besättningens storlek och vilket utgångsläge man har i besättningen när det gäller djurhälsan. På gården i Hov har Lina framför allt en plan för hur hon arbetar med klövhälsan i besättningen.
Läs mer om besättningen i Hov i Husdjur nr 6-7.

Lisbeth Karlsson