Vall-dags!

Nu är det högtryck för förstaskörden av vall i södra Sverige och snart i hela landet och i Husdjur nr 5 kan du blad annat läsa om flera maskinnyheter och mer om stödsådd i vallen.

 Utvecklingen fortsätter för ökad precision och prestanda men också för ökad flexibilitet, användarvänlighet och miljö.

På Tuvagård i Halland har Benjamin Eriksson, försett ogräsharven med en frölåda i kombination med en ringvält. Vallarna mår bra av en luftning, vältning och stödsådd, konstaterar Benjamin Eriksson.

Bevattning är en het fråga speciellt när klimatet förändras. Det finns ekonomi i att satsa på bevattning i sydöstra Sverige. Vallen är en av de mest tacksamma grödorna där skörden kan öka med 50 procent. Läs mer om Frans Johnsons, Växtskyddscentralen erfarenheter om bevattning av vallar i Husdjur.

Våren innebär betessläpp och stor positiv uppmärksamhet från konsumenter. Smolket i denna glädjebägare är att det förekommit incidenter med veganer vid några av betessläppen. Läs mer om råd vad man ska tänka på inför större besöksgrupper i Husdjur nr 5.

Andra orosmoln som tas upp är myndigheternas attityd. Att behöva oroa sig för kontroller och möten med olika typer av myndigheter borde inte vara ett skäl till oro. Läs landsbygdsminister Sven-Erik Buchts kommentar.

Mer optimistiskt, just nu, är att mjölkpriset är på väg uppåt. I nya numret av Husdjur kan du även läsa om de nya reglerna för Arla-gårdar kring utloppskopplingar till tankbilen. Här finns även möjligheten att, för en del, till ett mjölkpristillägg.

Välkommen till Husdjur nr 5 i vårens och vallens tecken!