Stallmiljö i Husdjur 10

Det är fokus på stallmiljön i Husdjurs oktobernummer. Vi tittar in på Nötcenter Viken som installerat ett automatiskt fotbad och får veta vilken effekt Vasens nya belysning gav på mjölkkorna. Dessutom möter vi ägaren till Sveriges högst avkastande besättning, Tommy Salomonsson i Lövestad.

Tema: Stallmiljö

Klövbadet blir allt viktigare när besättningarna blir större och smittrycket ökar. Men många tycker att det är svårt att få till en bra rutin. På Nötcenter Viken blev ett automatiskt klövbad lösningen på flera års diskussioner.

I halländska Knäred har Pernilla och Stefan Sunnegård flera smarta lösningar som underlättar i vardagen. I Husdjur bjuder de på sina sex bästa tips.

Vasens lantbruk installerade ny belysning – och höjde mjölkavkastningen. En snabbt avbetald investering, konstaterar delägaren Kjell Sandahl.

Att robotmjölkning minskar den fysiska arbetsbelastningen och underlättar rekrytering kan kännas självklart. Men nu finns en SLU-studie som går närmare in på effekterna på arbetsmiljön. Vi möter också två gårdar i Dalarna som resonerar kring hur deras vardag förändrats med roboten.

Kokontrollen

Årets siffror från Kokontrollen visar att medelavkastningen i Sverige har ökat med 262 kilo ECM. I tre län ligger medelavkastningen nu över 11 000 kilo ECM. Och på 20-i-topp-listorna har tre gårdar passerat 14 000 kilo ECM.

Mest mjölk i Sverige

Tommy Salomonsson i Skånska Lövestad har Sveriges högst avkastande besättning. I Husdjur möter du honom och toppmjölkaren Helena som på elva månader har mjölkat 19 000 kilo ECM.

Nytt stallkoncept

En ny lösning för kostall har kommit till Sverige. Hemma hos Jan-Ove Brink i halländska Rolfstorp går korna nu under ett tak av genomskinlig duk och på en bädd av kompost.

Få personalen att trivas

Gårdarna växer och personalbehovet ökar. Men hur får du personalen att trivas och stanna? Två experter berättar om vad personalen behöver av dig som chef. Och så besöker vi Västraby gård där de anställda svarar för driften och har villkor som får dem att trivas på jobbet.

Allt det och mycket mer i den fullspäckade Husdjur nummer 10, utgiven 21 oktober 2020.

Prenumeranter kan även läsa och lyssna via vår e-tidning som du hittar här.