Husdjur 4 – Tema bete

Bete i alla dess former är temat för Husdjur nummer 4. Vi besöker bland annat Månsagården i Mariestad där en ny fållindelning har fått snurr på kotrafiken.

Tema: Bete

I och med omläggningen till ekologisk produktion behövde Bengt Engdahl på Månsagården tänka nytt kring betet. 12 år senare tycker han att han börjar få snurr på det hela, med en ny fållindelning och bevattning.

Vi besöker också Köinge Stommen där Martin Ivarsson har lagt om hela strategin till vår- och höstkalvning. På så vis tycker han att korna utnyttjar betet optimalt, och får också en sommarperiod helt fri från kalvningar.

Dessutom tar vi en titt på de tekniska hjälpmedel som finns eller som är på gång för att underlätta på betet. Läs mer om virtuella stängsel, automatisk vägning och stängselvakt.

Lång väg till ändrad beteslag

I höstas tog LRF ställning i betesfrågan och beslutade att arbeta för förändringar i beteslagen. Därmed är branschen överens om att gårdar under vissa förhållanden själva bör få välja om mjölkande kor ska gå på bete eller inte. Men vad händer nu? Vi reder ut!

Snävare ramar för uppbundet

Ett slutdatum för uppbundna kor kommer allt närmare. Dels är förändringar i regelverket på väg genom riksdagen, dels ställer Arla krav på sina ekologiska medlemmar. I vår genomgång undersöker vi hur många gårdar som påverkas av ändrade regler. Vi besöker också gården Byestad där Maria och Lars Brihall tror att en mjuk övergång vore det bästa för mjölkproduktionen.

Ordförandeintervjuer

Balans, bredd och Barbie – det är de tre b:na för Holsteinföreningens ordförande Anki Sandin. I Husdjurs nya serie träffar vi ordförandena för rasföreningarna och berättar hur de själva ser på sitt eget avelsarbete.

Kor vi minns – Britta

461 Britta åldras med behag i småländska Södra Mo. Hon har precis kalvat och passerade under förra laktationen 125 ton.

Spaning – Fredrik Eriksson

Stjärnkocken Fredrik Eriksson skriver om hur coronapandemin har påverkat restaurangbranschen och kundernas efterfrågan på lokalproducerade råvaror som svenskt kött och mjölk.

Allt det och mycket mer i Husdjur nummer 4 med utgivningsdag 28 april 2021.

Hela tidningen finns också som e-tidning för alla prenumeranter. Saknar du tidningen? Teckna din prenumeration här och få direkt tillgång till e-tidningen.