Reservdosen blev en fullträff

Slumpen gjorde att en dos av tjuren Camaro blev använd på Böja Stommen. Resultatet har hittills bidragit till över 420 ton mjölk på gården.

Text: Linda Grimstedt Foto: Privat

640 CORA BLEV till på den tid då Skarasemin fortfarande seminerade på Böja Stommen i Timmersdala söder om Mariestad. Tjuren Camaro användes av en slump för första och enda gången i besättningen.

– Jag är ganska säker på att vi hade ett djur extra att seminera, som vi inte hade beställt doser för. Så det var en extrados ur kärlet, berättar Markus Lindström som driver gården med sin familj.

Han gick djurägarseminkursen 2006, samma år som Cora kalvade in, och samtidigt väcktes hans avelsintresse. Alla djur började stambokföras och exteriörbedömas och det blev tydligt att 640 Cora var en riktigt bra ko.

– Mamman och mormor var också bra, så vi visste att det var en bra stam, säger Markus Lindström.

Som ko var Cora en individ som gick i sitt eget tempo och gärna stannade för att få en klapp eller två. Hon höll sig frisk och mjölkade lagom mycket, 15–16 ton på sina bästa laktationer. För några år sen prisades hon för högsta livstidsavkastning i Skaraborg och när hon sinlades för sista gången hade hon producerat över 147 000 kilo ECM.

UNDER SITT LIV fick 640 13 kalvar på 11 kalvningar, varav tre döttrar som kalvade in och i sin tur gav många avkommor. Tillsammans har 640 Cora och hennes ättlingar hittills producerat över 420 ton mjölk på Böja Stommen.

I februari 2019 sinlades 640 Cora för sista gången och tanken var att slutgöda henne och presentera köttet i föreningen Exceptionell råvara. Men Cora hade aldrig anlag för att bli fet. Däremot lyckades gårdens köttrastjur betäcka henne, vilket ledde till en kalv i augusti i fjol.

– Vi hade tänkt låta henne gå med kalven, men tyvärr fick hon en mastit som ledde till att vi blev tvungna att ta bort henne i oktober, berättar Markus Lindström.

LÄS MER

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.

Siffror

640 Böja Camaro Cora 2004–2020

F: Camaro

MF: Atong

M: 539 Cora

MMF: Rögild Stambokförd EX 90-4