Stjärna levde upp till sitt namn

709 Stjärna fick specialbehandling under hela sitt koliv. Rykt, klövtvätt och sovmorgon var privilegier som hon åtnjöt tack vare sin milda personlighet.

Text: Linda Grimstedt Foto: Ellinor Johansson

709 STJÄRNA mjölkade in 2009 i det uppbundna stallet hos Andreas Folkesson i Östra Sörby på Öland. Där fick den unga djurskötaren Ellinor Johansson syn på henne direkt.

– Hon hade en annan aura runt sig. Hon kom in och var lite nervös, men hon var så fin och vänlig, berättar Ellinor Johansson.

Stjärna hade hunnit bli 32 månader och var en ganska stor kviga. Hon hade fin exteriör men veka kotor och känsliga klövar. Under det år hon stod uppbunden blev hon ryktad vid varje mjölkning. Och även när lösdriften togs i bruk fick Stjärna specialbehandling av Ellinor Johansson. Rykt någon gång per vecka och extra klövtvätt 3–4 dagar per vecka hörde till privilegierna.

– Det var verkligen specialbehandling. Alla skämtade om hur orättvist det var för de andra. Alla visste att Stjärna var min ko och att henne var man tvungen att vara försiktig med. Man fick till exempel inte putta upp henne när hon låg ner och fick man syn på henne i roboten skulle klövarna tvättas, säger Ellinor Johansson.

Stjärna fick åtta kalvar och Ellinor Johansson två barn under deras år tillsammans. När favoritskötaren under föräldraledigheten kom in i stallet brukade Stjärna resa på sig och spetsa öronen.

SENT UNDER Stjärnas sjunde laktation seminerades hon för att få en lång sommar på sinkobetet vid havet inför kalvning. Efter sin åttonde laktation skulle hon få gå kvar i ladugården som sällskapsko. Men tyvärr fick Stjärna, som alltid haft god juverhälsa, en colimastit och avlivades våren 2018.

–Eftersom hon var så gammal ville jag inte att vi skulle hålla på och härja med henne. Det är den sista tjänsten man vill ge dem, ett någorlunda värdigt slut, säger Ellinor Johansson.

På gården finns nu bara en mjölkande dotterdotterdotterdotter till Stjärna. Och trots att Ellinor Johansson känner igen sin favoritko i henne, har de inte samma band.

– Det är väl så att jag inte vågar släppa en ko så nära igen. Det var jobbigt nog när hon skulle gå bort, säger Ellinor Johansson.

Siffror

709 Stjärna

F: Ramos

MF: Strandskogen-ET

MMF: Lord Lilly

Livstidsavkastning: 101 563 ECM

Antal kalvar: 8, varav 3 kvigor

LÄS MER

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.