Tema bygg i Husdjur 11

Att bygga ekonomiskt innebär också att få ett stall där arbetet blir effektivt. I Husdjur 11 besöker vi bland andra Trolle Ljungby som hade med arbetseffektiviteten i sin ombyggnad för robot.

Tema: Bygg

Vad som är det bästa bygget för varje gård, avgörs av hur den är tänkt att drivas. Oavsett investeringsnivå är det viktigt att valet blir arbetseffektivt, för att investeringen ska löna sig, menar de experter vi har pratat med.

I tidningen besöker vi Trolle Ljungby i Fjälkinge som vinner både glädje och tid på ett välplanerat stall. Vi summerar nybygget på Finngarne gård i Norrtälje ett år efter installning och besöker Västerängs gård i Töreboda som satsat på att skala upp med enkla lösningar.

Prisade mjölkbönder

Nu har mottagarna av LRF mjölks guldmedalj 2020 fått sina medaljer. Vi bjuder på gruppfoto!

Årets djurskötare

En trio får i år dela på utmärkelsen Årets djurskötare. Följ med oss till Sörby mjölk i Floby och träffa djurskötarna Annika Andersson, Josefina Johansson och Lennart Johansson som tillsammans bildar ett starkt team på gården.

Porträttet – Dan Dotes

I den sista delen av vår ordförandeserie möter vi Dan Dotes, ordförande för Sveriges jerseyförening. ”Jersey är djur man trivs att jobba ihop med” konstaterar han.

Äntligen koutställning

Efter pandemiuppehållet är det återigen möjligt med fysiska koutställningar. Först ut blev Dalbokon och Husdjur var självklart där.

Kor vi minns – Diva

Både vacker och högproducerande, det är Diva det. Hon finns på Bollerups naturbruksgymnasium och har på tre laktationer producerat cirka 70 000 kilo ECM.

Det och mycket mer i Husdjur nummer 11, utgiven 17 november 2021.

Husdjur finns också att läsa som e-tidning, den hittar du här: https://etidning.husdjur.se/

E-tidningen ingår i alla prenumerationer, här finns instruktion om hur du gör för att registrera ditt konto: E-tidning (vxa.se)