De fick årets första kalv

Det blev ändrade planer för Conny Jönsson när 738 Maja bestämde sig för att kalva på nyårsafton. Strax efter midnatt var årets första kalv född på gården.

På nyårsdagen efterlyste Husdjur vem som fått årets första kalv. Av de som svarade på Facebook var Conny Jönsson på Lunnagården i Troedstorp närmast. Han var själv med när kalven äntligen kom ut klockan halv ett på morgonen.

– Vi var hemma och så tänkte jag att jag måste gå en stallarunda och se att det inte är något. Och så såg jag att ’nej, vi har en kalvning’, berättar Conny Jönsson.

Gästerna fick stanna inne med hustrun Marina, medan Conny tog med sig sin mor och en av gästerna – en granne med köttdjur – ut i ladugården.

– Hade inte han varit där tror jag inte att vi hade klarat både ko och kalv, berättar Conny Jönsson.

DSC_0078_webb.jpg

Både ko och kalv klarade den dramatiska kalvningen. Foto: Privat

Kalven – en stor kviga, SRB/angus – satt rejält fast och de tre nyårsfirarna fick vrida och vända på henne innan hon kom loss. Kon 738 Maja är en förstakalvare som inte tog sig dräktig på första försöket och därför seminerades med angus. Tyvärr fick hon en nervskada i samband med kalvningen som gjorde att hon inte kan mjölkas i roboten. Nu är hon sinlagd och får gå och vila sig tillsammans med en fjällko och ett 20-tal får.

– Vi seminerar om henne när hon är bra igen, säger Conny Jönsson.

Även kalven, 822 Maja, kan komma att få en chans som mjölkko eftersom gården har bra erfarenhet av att mjölka korsningar med både angus och simmental.

Text: Linda Grimstedt