Ninja – en riktig tomteko

Kor som går att rida förekommer då och då i Husdjur. God jul hälsar vi på tidningen med detta julkort från Jonna Ahlner och kossan Ninja.

Text Linda Grimstedt

Redan som 13-åring började Jonna Ahlner träna en tjurkalv på några vänners gård, vilket gav mersmak. Det ledde till att hon red in kvigan Ninja, som i dag hunnit bli ko med flera kalvningar bakom sig. Ninja kan alla gångarter och kommandon som en häst och Jonna Ahlner har varit noga med att ta hänsyn till hennes anatomi i sin träning och val av utrustning.

Anpassad utrustning

”Jag är rädd för att en sadel med bom kan trycka på fel ställen så att kon får ont. Jag väljer därmed att rida med en barbackagjord, då hennes rygg är väldigt rund och fin, men man kan även rida med en bomlös sadel eller en westernsadel för att undvika punkttryck.” skriver Jonna Ahlner till Husdjur.

Jonna Ahlner och Ninja i full tomtemundering. Foto: Privat

Hon berättar att det är viktigt att träna en ko långsamt så att hon hinner muskla sig eftersom hennes kroppsbyggnad inte passar lika bra för ridning som en hästs.

Ko med egen vilja

Ninja rids bara någon gång per vecka och bara väldigt korta sträckor. Ninjas ko-vilja är också stark, så det är inte alltid säkert att hon gör som hon blir ombedd. Bäst tycker Ninja nämligen det är om Jonna Ahlner är på marken med henne.

”Jag har därmed låtit min syster och vänner rida henne medan jag är med på marken vilket går klockrent. Sitter jag däremot upp blir det oftast mycket bus med glädjeskutt och oftast nya vägar som Ninja själv glatt styr in på” skriver Jonna Ahlner.

Ekipaget har varit med på tv-inspelning hos hoppryttaren Malin Baryard, gjort reklam för en bank och varit med i poddar och radio- och tv-inslag.