Blöt spannmål kräver stabil lagring

En utmanande odlingssäsong har gett stora variationer i näringsvärden och vattenhalt i foderspannmålen. Inför lagring av blöt spannmål är det därför viktigt att tänka till lite extra.

Text Camilla Olsson
Foto Ann Christin Olsson

Med årets annorlunda växtodlingssäsong finns det flera frågor att ställa sig för att få till ett så bra foder som möjligt av spannmålen. Malin Fröjelin, produktionsrådgivare på Växa, rekommenderar först och främst en näringsanalys eftersom förhållandena har sett så olika ut i landet. Det kan då vara svårt att få till rätt näringsvärde med enbart tabeller. Eftersom önskad vattenhalt också kan vara svår, eller dyr, att komma ned i kan lagringen i vissa fall behöva justeras.

Blöt spannmål kan klibba

Enligt Malin Fröjelin är det viktigt att tänka igenom hela sin foderkedja och var fodret ska användas.

– Det mesta fungerar om man ska blanda i en fodermix till korna. Men ska fodret vara i robotar och foderstationer kan det klibba fast om det är för blött, säger hon.

Ska spannmålen torklagras behöver vattenhalten vara 13 procent. Går inte det kan syrning eller ensilering vara ett bättre alternativ. För syrning behöver vattenhalten vara 15 till 25 procent och då är det viktigt att använda rätt sorts syra.

– Använd propionsyra, inte myrsyra. Propionsyran förhindrar att vissa sorters mögel och svampar bildar giftet aflatoxin, det gör inte myrsyran, säger Malin Fröjelin.

Krossensilering mer lagringsstabilt

För en ännu blötare spannmål, över 25 procents vattenhalt, behövs en ordentlig ensilering. Gärna krossensilering för att göra spannmålen mer lagringsstabil. Vid syrning eller ensilering är det också bäst med någon form av korv att lagra i.

– Vid ensilering är inte plansilo bra, framför allt inte till hela kärnor eftersom det är svårt att hålla ett helt parti tätt.

Blöt spannmål krossensileras i tub.
Krossensilering i tub är ett bra sätt att lagra blöt spannmål.

Går det inte att hålla lufttätt kan det innebära mögeltillväxt eller varmgång. Har man otur kan det bli giftbildning i fodret.

– Det kan ge många olika symtom på djuren, från att de får lite höga celltal till problem med fruktsamheten och i värsta fall kan de dö.

Var observant på dålig lukt

Den som utfodrar med syrad eller färsk spannmål behöver vara noga med vitamintillskott då sådan spannmål har lägre innehåll av E-vitamin. Men om spannmålen är missfärgad eller luktar konstigt när det blir dags för utfodring anser Malin Fröjelin att man absolut ska ta en hygienisk analys. Då är det viktigt att tänka på postgången.

– Vi skickar inte in prover senare än onsdag morgon så att det inte blir liggande i en brevlåda eller på ett postkontor. En hygienanalys måste man ta ut måndag till onsdag och skicka direkt. Är det en näringsmässig analys går det att frysa och skicka in senare men bäst är att ta provet och skicka det i början av veckan, säger hon.