Provmjölkning grunden för Husdjurs oktobernummer

Resultatet av gårdarnas provmjölkning lägger grunden för innehållet i Husdjur nummer 10. Temat är Kokontroll och nyckeltal och vi tittar bland annat in på Wanås Gods där produktionen förbättras ett nyckeltal i taget.

Text Linda Grimstedt
Foto Hans Dahlgren

Tema: Kokontroll och nyckeltal

På Wanås Gods utanför Hässleholm är målet att komma över en medelavkastning i den ekologiska besättningen om 11 000 kilo ECM per ko och år. För att nå dit väljer de med jämna mellanrum ut nya nyckeltal som de jobbar aktivt med för att förbättra produktionen. Följ med Husdjur när det är provmjölkning på gården.

Temats stora nummer är det årliga resultatet från Kokontrollen. I Husdjur finns tabeller över avkastning fördelat på såväl ras som stalltyp. Vi visar också avkastningen län för län och presenterar så klart listorna över landets 20 högst avkastande besättningar, konventionellt och ekologiskt.

Anki, Magnus och Emil Sandin på Isakgården i Älvsbyn. Foto: Linda Grimstedt.

I temat möter ni även familjen Sandin på Isakgården i Älvsbyn vars mjölkinvägning rusat i höjden sedan de nya robotarna blev installerade. Nu är målet att ta en plats på 20 i topp-listan.

Kokontrollen 125 år

Det är nu 125 år sedan bildandet av den första kontrollföreningen i Sverige. Husdjur berättar om utvecklingen av kontrollen sedan dess och besöker Froarp i Asarum som varit kontrollanslutna sedan 1906.

På Froarp har det gjorts provmjölkning sen 1906. Foto: Camilla Olsson.

Förlängt laktationsintervall passar Bertes kor

Att låta kon komma längre in i laktationen innan hon semineras igen är något som flera gårdar börjat testa. Berte gård i Slöinge införde strategin för 7-år sen och de ser flera fördelar med att vänta lite med kornas dräktigheter.

Ny vd på Arla

Det första halvåret på jobbet har Arlas nya Sverige-vd Cecilia Kocken ägnat åt att lära känna verksamheten hela vägen från gård till butikshylla. För Husdjur berättar hon varför hon vill jobba med mjölk och hur hon ser på den pågående strukturomvandlingen.

Årets Vallmästare lyckades igen

En svår odlingssommar till trots – nu är silofacken hos Årets Vallmästare Olasgård fyllda igen. Göran Lagerstedt berättar om gårdens strategiska beslut för att få hem årets grovfoder, samt om vilken gröda han är sugen på att testa härnäst. Det är också hög tid att nominera kandidater till nästa års tävling. Anmälningsformuläret hittar du här: Årets Vallmästare.

Mästerlig aktivitetsmätning

På Aspsäters gård i Värmlands Nysäter är resultaten för fruktsamhet höga. Till sin hjälp har Håkan Lundqvist aktivitetsmätare som hjälper honom att hitta brunsterna. Tajming, oavsett dag på året, är en av de saker som han anser är viktig för att få korna dräktiga.

Kor vi minns: Ada

”Gammeltanten” Ada fick förra året resa till de evigt gröna ängarna. Då hade hon hunnit bli nästan tolv år gammal. Nu lever flera av hennes ättlingar kvar i besättningen på gotländska Andarve.

Det och mycket mer i Husdjur 10 med utgivningsdag 18 oktober 2023.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)