Bondtösen blir Bonde-Alma i Bonde söker fru

Hon brinner för att se ungdomar växa inom showmanship. Nu blir Bondtösen Alma Håkansson Bonde-Alma med hela svenska folket, som en av fem bönder i kommande säsong av Bonde söker fru.

Text Linda Grimstedt
Text TV4

När TV4 presenterade årets deltagare i Bonde söker fru i början av april visade det sig att hela tre av fem deltagare är mjölkbönder. En av dessa är Alma Håkansson, 24, från gården Slommehagen utanför Brålanda i Dalsland. Hon är välbekant för många i utställningskretsar och inte minst för sitt Instagramkonto Bondtosen_ där hon visar upp sin tillvaro som mjölkbonde.

LÄS MER: Här är mjölkbönderna i Bonde söker fru

Linda Lindorff en av följarna

I presentationsprogrammet under påskhelgen framkom det att programledaren Linda Lindorff är en av följarna.

– Produktionen hörde av sig till mig och frågade om jag ville vara med. De har frågat under några år, men det har inte varit aktuellt. Nu tänkte jag, varför inte? Det kan vara spännande och kul, berättar Alma Håkansson.

Coachar i showmanship

Gården Slommehagen drivs av hennes pappa Anders och har ett 100-tal SRB-kor. Alma Håkansson arbetar dels hemma, dels på Nuntorps naturbruksgymnasium. Hon är också engagerad i att hjälpa ungdomar som vill tävla i showmanship och lånar ofta ut sina egna kvigor till skolans elever. Hade hon inte tänkt sig en framtid som lantbrukare, hade hon gärna blivit lärare.

En rödbrokig kviga visad av en flicka i blå jeans och grå skjorta.
Kvigan 669 Lina från Slommehagen vann i klassen SRB-kvigor över 12 månader vid Avelskon i Väst. Vanna Börjesson visade henne.

– Jag tycker om att se människor utvecklas. Och jag hade inte själv någon sådan person när jag började med showmanship. Så nu kan jag ge eleverna det jag själv inte hade.

LÄS MER: Dikoproducent vill hitta kärleken i Bonde söker fru

Förutsättningarna klara

Nu är brevskrivandet i full gång. 12 maj är sista dag att skriva brev till de fem bönderna. Alma Håkansson tycker framför allt att det vore roligt om hennes medverkan verkligen leder till kärlek. Men hon ser också fram emot att via en ny kanal visa upp produktionsjordbruket för en bredare publik. Hon har inte hunnit fundera så mycket på vilken typ av killar som hon vill ska skriva, eller vad de ska få göra om de kommer till gården. Men hon ser det som en fördel att de som skriver redan från början vet förutsättningarna – att här är en tjej som planerar att driva föräldragården vidare.

– Det behöver vara någon som ser charmen i det jag håller på med. Visst, vi kommer kanske komma sent till en del kalas för att en ko kalvar. Men vi kan också besiktiga bilen mitt på dagen. Det finns en frihet i det.

Mjölkbönderna som också är med i Bonde söker fru:

  • Anders Mood, 34, Näsviken.
  • Isak Johansson, 30, Algutsrum.