Fokus på smittskydd i senaste Husdjur

Juverhälsan fortsätter att förbättras på svenska mjölkgårdar. I det senaste numret av Husdjur möter vi två gårdar som berättar om hur de arbetar med sitt smittskydd. Vi möter också Årets Mjölkbonde samt besöker en riktigt högavkastande besättning i USA.

Text Linda Grimstedt
Foto Ceasar Segergren

Tema: Djurhälsa

Antalet vaccindoser till nötkreatur har mångdubblats de senaste tio åren. Vi besöker Torps lantbruk som använder vaccin som en del i det förebyggande arbetet med smittskydd, samt reder ut när vaccin är ett bra hjälpmedel för djurhälsan. I temat berättar vi också om den senaste djurhälsostatistiken för svenska mjölkkor. Den visar bland annat att juverhälsan blir allt bättre. Gården Åneholm utanför Kil är en av de gårdar som arbetar strukturerat med sin juverhälsa och dem har vi besökt.

Oklart om lönsamhet och djurvälfärd

Att god djurhälsa är lönsamt är självklart för många. Men det finns ingen forskning som visar hur sambanden ser ut och om det alltid är lönsamt för ett företag att investera i förbättrad djurhälsa. Nu vill en pågående studie vid Sveriges lantbruksuniversitet se om det går att hitta sådana kopplingar.

Salltorp är Årets Mjölkföretag

Patricia Johansson, Matilda Leonsson och arbetsgivaren Gun Karlsson på Salltorp. Foto: Christel Lind

Utmärkelsen Årets Mjölkbonde går i år till Salltorp lantbruk i Vessigebro, som därmed även kan titulera sig Årets Mjölkföretag. Det är ett riktigt tävlingsinriktat gäng som berättar för Husdjur om hur de arbetar med allt från smittskydd till foderstatsberäkningar.

Gårdarna blir färre och större

Årsstatistiken för mjölkproduktionen har kommit. Medan invägningen ökar minskar antalet gårdar som också fortsätter att bli större. Jordbruksverket har också tittat närmare på de svenska mjölkgårdarna utifrån storlek. Grafiken visar att skillnaden i antal kor mellan de största och de minsta gårdarna har ökat rejält sedan 1989.

Mjölken flödar hos familjen Zwieg

Kyle Zwieg framför gruppboxarna för ungdjur. Foto: Mark Moore

I den amerikanska delstaten Wisconsin driver Kyle Zwieg och hans familj mjölkproduktion med 70 kor och en robot. Men mjölkavkastningen är nästan lika hög som om de haft 100 kor. Förra året var gården den av Delavals robotgårdar i hela Nord- och Sydamerika som hade högst avkastning både per ko och per robot och dag. För Husdjur berättar Kyle Zwieg om hur han arbetar med att maximera kornas ts-intag samt om gårdens speciella fläktar som kyler genom avdunstning.

Kor vi minns: Bera

Hos Bröderna Bengtsson i Valinge har kon 1176 Bera gjort avtryck. Hon köptes in från en gård som skulle avveckla och har lagt grunden till en stark kofamilj. Som åttondekalvare bedömdes hon till 89 poäng i helhet.

Allt det och mycket mer i Husdjur 2 med utgivningsdag 28 februari 2024.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)