Starka mjölkföretag i årets första Husdjur

Företagandet står i fokus i årets första nummer av Husdjur. Tre starka mjölkföretag berättar om sitt arbete med gårdsråd, gemensamt aktiebolag och som ung och nystartad. Vi skriver också om mjölkgårdens regelbörda, samt besöker familjen som bedriver modern mjölkproduktion i ett statligt byggnadsminne.

Tema: Företagande

Ett gårdsråd är ett bra sätt att få externa ögon på sitt mjölkföretag. Claudia och Twan Gloudemans på Sörans gård i Hjo har haft sitt gårdsråd i 16 år. Tack vare att rådet gett dem ett helikopterperspektiv har de kunnat hitta förbättringar och vågat satsa på bland annat ett nytt robotstall.

I temat möter vi också Ängesbäckens lantbruk, nyligen som nyligen fick avelspriset Herd of the Year. I Husdjur berättar de om sin resa som företagare och valet att slå ihop två familjers gårdar till ett gemensamt aktiebolag. Och så berättar vi att allt fler unga satsar på en framtid inom lantbruket. En av dem är 25-åriga Daniel Karlsson som tagit över föräldragården och redan är på väg att bygga ut med ytterligare en robot.

Överlappande kontroller

I genomsnitt har en mjölkgård i Sverige 193 olika kontrollpunkter att följa. De allra flesta kontrolleras av fler än en organisation eller myndighet. Under våren avslutas ett projekt vars syfte har varit att komma med förslag på regelförenkling för lantbruket.

Chans till mildare ränta

Riksbankens senaste räntebesked lämnade styrräntan oförändrad, med en antydan om sänkning senare i vår. Stefan Malmström, affärschef för jord och skog på Landshypotek, ger sin prognos för räntans utveckling det kommande året.

JB Holstein vann kringresande utställning

Utställningsåret avslutades i november med Holsteinföreningens kringresande utställning Herd Competition. Liksom förra året blev JB Holstein den slutliga segraren. Se fler bilder från tävlingen i papperstidningen, eller i vår e-tidning (länk tillgänglig för prenumeranter).

400 år i kronans tjänst

Herrsäter kungsgård i Åtvidaberg är något så unikt som en modern mjölkgård och samtidigt ett utökat statligt byggnadsminne. Här driver familjen Carlsson mjölkproduktion med 90 årskor och mjölkningsrobot. Det är ett speciellt förhållande där gården ska se ut som förr i tiden, samtidigt som den drivs som ett helt vanligt företag.

Kor vi minns: Millan

554 Millan och Robert Albertsson gjorde premiär i visningsringen på Elmia 2011. Sedan dess har Millan hunnit bli såväl Grand champion som 100-tonnare och Robert Albertsson är numera ordförande i SRB-föreningen. Nu ska Millan snart gå i pension från mjölkstallet och istället passa ungdjur på såväl ströbädd som bete.

Romandebut i lantbruksmiljö

Sanna Soleskog är välkänd rådgivare och föreläsare. Nu har även hennes debutroman Vårt dagliga bröd giv oss i dag, kommit ut som ljudbok. Boken utspelar sig på mjölk- och köttgårdar och tar upp frågor som djurrättsaktivism, livsmedelsförsörjning och livet på landsbygden.

Allt det och mycket mer i Husdjur nummer 1 2024 med utgivningsdag 31 januari.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)