Stor hjälpinsats när taket rasade in

750 kvadratmeter tak rasade i slutet av februari in på Ängesbäckens lantbruk. Tack vare mycket hjälp var mjölkrobotarna i gång 13 timmar senare.

Text Camilla Olsson
Foto Privat

Vid lunchtid söndagen den 25 februari satt Göran Olofsson, ordförande i Norrmejerier och en av tre delägare till Ängesbäckens lantbruk i Kålaboda i Västerbotten, i fikarummet på gården. Plötsligt fick de höra en smäll.

– Det lät ungefär som en kalv som sparkar på en småkalvsbox. Vi började titta vad det kunde vara och tack och lov var ingen i ladugården. Vi hann bara börja fundera, sedan small det till och det blev ett stort dammoln, säger han.

LÄS MER: Ängesbäckens lantbruk vinner Herd of the Year

Prioriterade att hitta djur

750 kvadratmeter av ladugårdens tak hade rasat in på gården, som har cirka 315 årskor, fem mjölkrobotar och tiotalet anställda. Efter det var prioriteten att hitta djur samtidigt som de säkrade byggnaden.

– Tak över 60 koplatser, småkalvarna och robotarna rasade in.

Allt eftersom hittades djur och dessa kunde flyttas till den närliggande kalla lösdriften. I raset dog totalt sju djur, varav fem blev avlivade på grund av skadorna de ådrog sig i samband med det. Enligt Göran Olofsson fick de mycket hjälp från trettiotalet människor utifrån som på olika sätt hjälpte till att få i gång produktionen. Vid 18-tiden kunde de gå in i stallet och påbörja den manuella utrensningen och laga mjölkrobotar. Vid klockan halv ett på natten fungerade mjölkningen igen.

– Vilken kraft det bor i människor! Det var bönder, människor med lantbruksanknytning, LRF:s omsorgsgrupp, både vänner och sådana jag inte vet vilka det var som hjälpte till. Det var ett heroiskt arbete och vi hade aldrig klarat det utan all hjälp.

Inga pengar på försäkringen

Ett nytt tak är beställt och ska vara på plats i mitten av april. Hittills har försäkringsbolaget sagt att de inte tänker betala ut någon ersättning för raset med motiveringen att det var för högt snötryck på det. Det håller inte Göran Olofsson med om.

– Det lär bli en följetong, säger han.

Han beräknar kostnaden för takraset till mellan tre och fyra miljoner kronor.

Hur har takraset påverkat produktionen?

– Vi tappade egentligen bara i avkastning under två dagar. På tisdagen var utfodringen i robotarna i gång igen. Vi har sinlagt några extra kor och skickat några extra kor på slakt för att frigöra utrymme där vi inte har något tak.

LÄS MER: Gemensamt bolag minskade sårbarheten (länk till e-tidningen, så här loggar du in)