Ängesbäckens lantbruk vinner Herd of the Year

Ängesbäckens lantbruk i Ånäset utses till årets besättning, Herd of the Year, i Sverige. Gården drivs av bland andra Göran Olofsson, ordförande i Norrmejerier.

Text, Foto Camilla Olsson

Ängesbäckens lantbruk har länge jobbat med avelsmål. Petra Sandegren, Göran Olofsson och Ingrid Sundbom driver företaget och är enligt Viking Genetics, som står bakom priset, ett mjölkföretag i framkant.

— Man vill göra något roligt, inspirerande och nytt. Avelsrådgivarna har också pushat på, säger Petra Sandegren och framhåller hur viktiga de har varit för utvecklingen.

Vill utveckla aveln

Ängesbäcken har länge haft en strategi för att utveckla aveln. Just nu har de tre spolkontrakt och kommer att sälja två stycken donnakvigor. Viking Genetics har också köpt en tjur från dem. Sedan 2022 är de en recipientbesättning och lägger in åtta till tio embryon i månaden.

— Vi vill få korna att hålla längre och ha högre produktion.

La om avelsstrategin

Tjuruppfödaren som tidigare köpte företagets tjurkalvar har slutat och det har påverkat avelsstrategin. Stallarna passar bättre för kvigor än för tjurar och därför seminerar de 40 procent med X-vik köttrasdoser, 50 procent X-vik mjölkrasdoser och 10 procent konventionella doser.

— Vi jobbar på att få hållbara och långlivade kor. Nu håller vi på att utöka besättningen från 320 årskor till 350 årskor, säger Petra Sandegren.

Fick utmärkelsen 2023

I Husdjurs januarinummer kan du läsa ett längre reportage om Ängesbäckens lantbruk. Här är en öppen länk till artikeln i vår e-tidning.

Förra året blev Salltorp lantbruk i Vessigebro till Heard of the Year i Sverige. Under tisdagen blev det officiellt att de är vinnare av utmärkelsen Årets Mjölkbonde 2024. I Husdjurs septembernummer förra året berättade vi om Miriam, som under många år varit en av korna på gården.

LÄS MER: Miriam – en önskeko i ladugården

Motiveringen till Herd of the Year 2023

Ängesbäckens lantbruk i Ånäset är ett mjölkföretag i framkant som på ett föredömligt sätt arbetat målmedvetet med avel under många år.

De var tidiga med att genomtesta alla kvigor och använder X-Vik i kombination med stor andel köttras-semin för att ytterligare öka hastigheten på avelsframsteget. I kombination med långvarig exteriörbedömning har de kunnat avla för högproducerande djur med god exteriör, vilket är en strategi som har resulterat i flera spolkontrakt där kvigor har spolats på gården och några har köpts in av Viking Genetics.

Det starka avelsintresset och goda rutinerna inom fruktsamhet har lett till att gården blivit en recipientbesättning för Viking Genetics embryoprogram. De allra bästa hondjuren som inte spolas blir seminerade med tjurfäder och spoltjurar för att öka chanserna att bidra med en semintjur till Viking Genetics avelsprogram.

Med stort fokus på avel och management är årets pristagare en förebild för svensk mjölkproduktion och värdig mottagare av utmärkelsen Herd of the year.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)