Mästarnas mästare

Text Ann Christin Olsson

Kepsen av för Markus Brisbo, Årets vallmästare 2022, som knep utmärkelsen i hård konkurrens med övriga nominerade.

Kan man ens tävla i vallodling, undrade en tidigare vallmästare i samband med tävlingens 20-årsjubileum? Som jurymedlem kan jag instämma i att det inte är lätt att sålla agnarna från vetet när det gäller vall. Men när vi tröskat igenom vallstrategi, analyser, skördemängd och produktionsresultat, blir det varje år några finalister som är strået vassare.

Ibland får vi kommentaren ”Ja, alla dessa mästare.” Det utses också Årets djurskötare, Årets mjölkbonde, Ekoböndernas ekobonde, Årets bonde och Årets Östersjöbonde. Det finns repromästare, spjutspetsar, guldmedaljörer och elitbesättningar, för att nämna några. Alla med fina resultat för gården som helhet eller i grenar som djurvälfärd, klimat, avel, fruktsamhet och mjölkkvalitet.

Vem är då mästarnas mästare? Om vi skulle utse den bästa av de bästa? Markus Brisbo fick tidigare i år utmärkelsen Årets mjölkbonde, som är lite av mjölkens tiokamp. Att samma år få utmärkelsen i specialgrenen vallodling är en stark prestation. Rentav mästerlig. Vän av ordning skulle påpeka att resultatet i vallodlingen möjliggör det framgångsrika mjölkföretagandet.  

Med alla orosmoln känns det nya normala att läget är onormalt. De senaste åren har vi skrivit om mjölkpris- och torkkris följt av pandemin och Ukrainakriget. En mjölkbonde jag intervjuade i våras hade bestämt sig för att sluta för att han inte längre kände någon glädje i att vara mjölkbonde. Samma dag på radion var det en växtodlare som tänkt träda en stor areal på grund av ökade priser på insatsvaror, men ändrat sig för att dra sitt strå till stacken för att vi även i höst ska få vårt dagliga bröd. Två helt olika, men förståeliga reaktioner.

LRF:s konjunkturbarometer i juni visar en rekordlåg framtidstro bland animalieproducenter. Framför allt ägg- och grisproducenter planerar för minskad produktion. Det har varierat hur mjölkföretagens ekonomi påverkats i vår med ökad spridning i mejeriernas avräkningspriser, andelen hemmaodlat foder och om kostnadsökningarna fördröjts genom bindning av foderpris och tidiga inköp av årets gödning.

Utmaningarna framåt gör att det känns ännu viktigare att få glädjas åt kollegors framgångar. Goda exempel att inspireras och utmanas av. Nu är läge för oss alla att plocka fram mästartakterna. Både när det gäller att pricka in minst elva megajoule i alla vallskördar och driva ett mjölkföretag som ger klöver över även i dyrtider.