Rullar på genom generationer

Den yngsta medlemmen i Rullan-familjen blev embryodonator i Finland. Tre generationer före henne fortsätter att producera mjölk i besättningen på Väggarp.

Text Lisbeth Karlsson

I början av juli 2021 åkte den lilla röda kvigan 168 Rullan (gNTM +32) till Finland för att bli embryodonator i Viking genetics ET-program. 168 Rullan föddes hos Kristian Elofsson på Väggarps gård i Getinge, Halland. Gården drevs tidigare av hans föräldrar Yvonne och Sven-Bertil Johansson. Rullan-familjen kommer ursprungligen från Nygård, strax utanför Heberg, som på 30-talet drevs av Kristians farfars bror. Urmodern Rullan blev sedermera mor till tjuren 175 Nygård, som stod på den tjurförening som 1955 blev Hallands semin.

I dag utgörs besättningen på Väggarp till 30 procent av djur ur Rullan-familjen. Besättningen om 90 kor är ekologisk, mjölkas i robot och producerar i genomsnitt 10 200 kilo ECM. I avelsarbetet hade Väggarp fokus på spenlängd och spenplacering när robotmjölkningen skulle införas, men nu är det ben som står i fokus.

I besättningen finns både gammelmormor, mormor och mor till 168 Rullan kvar i produktion. De är kor som oftast inte utmärker sig, de bara producerar på och fungerar.– De är som kor ska vara. De tuffar och går. De är ganska tåliga och hållbara, men vi har inte fått så många kvigkalvar i den familjen. Vi får se, vi kanske kör x-vik på dem i framtiden för att få fler kvigor, säger Kristian Elofsson.

Mor till 168 Rullan heter 56 Rullan. Mormor heter 956 Rullan och sist men inte minst är mormorsmor 855 Rullan. Alla kvigor i besättningen testas genomiskt för att ha full koll på vilka djur som man ska satsa på framöver och bland annat seminera med x-vik.

– Om någon är intresserad av ett djur måste man ändå göra ett test, så då är det lika bra att ta prov på alla. Vi har börjat använda tången också, vilket är smidigt. Det är inte så mycket extra arbete, säger Kristian Elofsson.

Han tar hjälp med exteriörbedömningar och semineringsplan av Kjell Johansson, avelsrådgivare på Växa, som är väldigt förtjust i Rullan-familjen.

– Rent exteriört är det otroligt fina kor, en framstående kofamilj. Men även NTM-mässigt har de legat högt ända sedan mormorsmor, säger Kjell Johansson.

Siffror

FYRA GENERATIONER RULLAN:

Kvigan168 Rullan gNTM +32 (F. VR Ferrero)

Mor 56 Rullan +1 (F. VR Vanamo) Bedömd J84, B78, K87, H83

Mormor 956 Rullan +8 (F. VR Fonseca) Bedömd J87, B76, K81, H82

Mormors mor 855 +1 (F. VR Borsse) Bedömd J85, B79, K84, H83.

Tre generationer Rullan