Artikeln är ursprungligen publicerad i Husdjur 10 2021.
När pälsarna börjar växa till är det dags att ta fram klippmaskinen för att undvika smutsiga och svettiga djur. Anita Engström på Växas avbytarservice råder alla att komma igång innan pälsen hunnit bli för lång och fuktig. Ett annat tips är att se till att klippmaskinen är i toppskick – rengjord, oljad och med nyslipade skär.
– Maskinen ska oljas efter varje djur kan jag tycka. Och är det mycket smuts brukar jag ta en borste och dra rent mellan skäret så att det inte geggar ihop sig.
Ormlik sladd
Hur djuren reagerar på klippmaskinen varierar. En del vet vad som ska hända och tycker att det är skönt. Andra reagerar med obehag.
– En del är väldigt rädda för sladden, de tror att det är en orm. Då får man försöka undvika att sladden kommer runt benen på dem, säger Anita Engström.
Som vanligt gäller lugn hantering och att förbereda kon på kontakten med klippmaskinen. Vissa kor, säger Anita Engström, kan också bli lugnare av att bli klippta av två personer samtidigt, en på vardera sidan. Att binda upp eller låsa fast korna gör arbetet säkrare.
Bur mot sparkar
Anita Engström rekommenderar en behandlingsbur, något som är vanligare i kött- än i mjölkbesättningar. I buren står djuret still och kommer inte åt att sparka.
– En bur kan man ha nytta av i många sammanhang, säger Anita Engström, som också tycker det är bra om den som klipper har munskydd för att undvika att andas in päls och smuts.
5 säkra tips
- Börja i tid, innan pälsen blir lång och fuktig.
- Håll maskinen i toppskick. Rengjord, oljad och nyslipad.
- Avdramatisera. Tänk på att djuren kan vara rädda för exempelvis sladden.
- Var lugn. Arbete på två sidor kan lugna vissa kor.
- Arbeta säkert. Exempelvis genom att binda upp korna eller använda en behandlingsbur.
Källa: Anita Engström, Växa.