Ada var lite egen av sig

I början av 2022 fick 744 Ada gå vidare till de evigt gröna ängarna. En hållbar och fruktsam ko som efterlämnat många ättlingar i besättningen.

Text Ann Christin Olsson

När 744 Ada gick till slakt den 11 mars 2022 skrev Simon Larsson på Andarve gård på Gotland på Facebook: ”Det har varit ett velande fram å tillbaka, men så idag fick gammeltanten en enkelbiljett medan hon ännu hade sin värdighet kvar.”

– Det är helt klart en ko som kommer att finnas kvar i våra minnen, säger Simon Larsson.

Korta ben

När Andarve gård var med som Vi mjölkbönder i Husdjur nummer 12 2021 tog familjen Larsson upp just 744 Ada, på frågan Ko vi minns. Då var hon still going strong med god juverhälsa och fortfarande fyrspent. Trots ett grunt juver gjorde hennes korta ben att det nog nästan skulle blivit markkänning nästa laktation. Det blev utgångsorsaken. Hon var efter Onsild som gav lite lågställda, kompakta döttrar.

Ada skulle ha blivit 12 år i juni 2022. Hälsan har varit god och under sina år fick hon bara en halv flaska kalk, sen reste hon sig igen.

– Vi har en dotter kvar i produktion, säger Simon Larsson.

Många i kofamiljen

Det är 873 Ada efter en egen gårdstjur. Men det finns fler kor i kofamiljen. 744 Ada har två barnbarn och tre barnbarnsbarn i produktion. Sen finns ytterligare två barnbarn och ett barnbarnsbarn på tillväxt på gården.

744 Ada hade ett barnbarnsbarn som var högdräktig och skulle ha blivit den fjärde generationen i produktion.

– Vi var snubblande nära att ha fyra generationer i produktion samtidigt. Men hon samlade på sig fostervatten precis i början av sinperioden så veterinären fick punktera fosterblåsan och ta ut kalven. Hon klarade sig tyvärr inte.

Egensinnig ko

Adorna har alltid haft ett lite speciellt lynne, så därför är korna i det släktet lätta att lägga på minnet. Men det har blivit många kvigkalvar så de har hängt sig kvar. 744 Ada kunde till exempel sparka av sig mjölkorganet för att hon inte ville bli mjölkad mer just då. Eller så gick hon åt ett annat håll när alla andra kor gick åt rätt håll hem från betet.

– Men annars är det trevliga djur.

Gården är inte med i Kokontrollen så det finns inga produktionssiffror på de enskilda korna.

Foto: Simon Larsson

744 Ada

Född 15 juni 2010. Utgången 11 mars 2022 (blev 11,5 år)

F: 2520 Onsild
F: 2332 O-Man
MF: 1159 (inköpt tjur)
MMF: 9994 Ladog

Kalvningar: 9 kalvningar, varav en med tvillingar.
Kalvar: fem kvigor och fem tjurar