Stipendieresa ledde till Australien

Ungdomsdiplomet gav Elin Bengtsson möjlighet att resa till landet Down under på stipendieresa, något som gav många härliga intryck och minnen.

Text Lisbeth Karlsson

Foto: Elin Bengtsson

Elin Bengtsson, som 2021 fick utmärkelsen Årets Ungdomsdiplom, använde prissumman för att besöka Australien i september i år. Hon deltog i en studieresa som World ayrshire federation arrangerade under elva dagar, en studieresa som riktade sig till ungdomar i åldern 18–25 år. De åtta deltagarna kom från hela världen – Kanada, USA, Nya Zeeland, Storbritannien, Australien, Sverige och Finland. Förutom Elin Bengtsson deltog Alma Håkansson från Sverige.

– Syftet var att vi skulle få se den röda rasen i ett annat land i världen. Vi delade våra erfarenheter av rasen med andra, vilka avelsstrategier man har och vad som går att förbättra, säger Elin Bengtsson.

Tävlade i showmanship

Resan startade i Melbourne i delstaten Victoria och hade slutstation i Adelaide, South Australia. Där deltog ungdomarna vid den stora lantbruksutställningen Royal Adelaide show. Alla åtta tävlade i showmanship, klippning och bedömning.

– Det gick bra för Sverige. Jag kom tvåa i klippningen och trea i showmanship. Alma vann bedömningen, säger Elin Bengtsson.

Vanligt med betesdrift

Gårdarna som ungdomarna besökte hade övervägande betesdrift och mer extensiv produktion, jämfört med Sverige. Flera av gårdarna var väldigt intresserade av utställning och satsade en hel del på kanadensisk ayrshire för att förbättra exteriören. Under studieresan besöktes även tjurstationen Total Livestock Genetics, som i första hand fokuserar på holstein och jersey.

Elin Bengtsson tog med sig många intryck och kunskaper hem.

– De är väldigt öppna, trevliga och hjälpsamma i Australien. De delade verkligen med sig av sina kunskaper, säger Elin Bengtsson.

Tidningen Husdjur, Naturbrukets Yrkesnämnd och Ladugårdsförmännens riksförbund delar årligen ut Årets Ungdomsdiplom.

Läs mer om Elin Bengtsson.